Oglasi

Porodica zabrinuta za zdravstveno stanje Mohameda Mursija

Svrgnuti egipatski predsjednik nalazi se već šestu godinu u zatvoru Tora, na jugu Kaira.
Mursijeva porodica tvrdi da je bivši egipatski predsjednik u potpunoj izolaciji i da im nikada nije dozvoljeno da se vide s njimEPA

Porodica prvog demokratski izabranog predsednika Egipta Mohameda Mursija izrazila je zabrinutost zbog zdravstvenog stanja i uslova u zatvoru u kojem se nalaze on i njegov sin Usame.

Ukazali su i na to da nemaju informacije u kakvim uslovima Mohamed Mursi provodi mesec ramazan u zatočeništvu.

Svrgnuti egipatski predsednik nalazi se već šestu godinu u zatvoru Tora, na jugu Kaira.

Mursijeva porodica navodi i da je bivši egipatski predsednik zatvoren u jedinstvenoj zatvorskoj jedinici u potpunoj izolaciji i nikada im nije dozvoljeno da se vide sa njim.

Podsetili su da se Mohamed Mursi samo dva puta video sa porodicom i advokatom, a sa Usamom od decembra 2016. godine samo jednom.

Svrgnut vojnim udarom

Istakli su da trenutno nemaju bilo kakve informacije o uslovima u zatvoru i njegovom zdravstvenom stanju.

Prvi demokratski izabrani predsednik Egipta Mohamed Mursi svrgnut je sa vlasti vojnim udarom, nakon čega su milioni demontranata protestovali na trgovima u Egiptu.

Egipatske snage su u augustu 2013. godine upotrebile silu i ispraznile trgove.

Prema podacima Ihvana, tom prilikom je ubijeno 2.600, a ranjeno 7.000 demonstranata.

Egipatske vlasti i dalje u zatvorima drže hiljade pripadnika Ihvana, među kojima su i čelnik te organizacije Mohammed Badi i svrgnuti predsednik Mursi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.