Porodica Pandur vraća život oldtimerima

Porodična strast pretvorena je u biznis. Otac i sin rade rame uz rame. Muhamed i Emir Pandur vode garažu u kojoj u život vraćaju neke od najvećih klasika automobilske industrije.

“Još kao dijete sam volio raditi oko automobila. Zanimao me njihov rad, funkcija, dizajn i sve ostalo. Kako je vrijeme odmicalo, ta ljubav je samo više rasla i jednostavno to je preovladalo da se ja odlučim da se počnem baviti restauracijom automobila”, kaže Muhamed.

Trenutno privode kraju restauraciju jaguarovog modela E-TYPE koji je proizveden 1964. Ovaj model dizajniran je za utrku La Manche i ovo je jedan od 120 proizvedenih u prvoj seriji.

Njegovoj premijeri prisustvovao je i Enzo Ferrari koji je ovaj automobil okarakterizirao kao ‘najljepši automobil ikad napravljen’. Međutim, E-TYPE rezerviran je samo za određenu kategoriju ljudi.

“Ako ste viši od 1,80 m i imate više od 90kg, bez obzira koliko novca imali, ovaj automobil će za vas, ipak, biti nedostupan”, izvještava iz Tuzle Emir Nuhanović, reporter Al Jazeere.

Citroenova ‘ajkula’

Osim restauracije Jaguara, garaža Pandur poznata je i po svojim ‘ajkulama’.

Citroenova ikona proizvodila se punih dvadeset godina, od 1955. do 1975, tokom kojih je proizvedeno milion i po ovih automobila. Mnogi stručnjaci tvrde da je ovo najinovativniji automobil dvadesetog stoljeća.

A jedno od njegovih najkarakterističnijih obilježja jeste hidraulički ovjes zahvaljujući kojem je vožnja po asfaltu ili makadamu gotovo identična.

U vrijeme kada su se proizvodili automobili koje danas nazivamo old timerima, tehnologija poput satelitske navigacije ili multimedijalnih sistema nije ni postojala, ali daleko od toga da enterijer pojedinih vozila nije bio atraktivan.

Ako pitate oca i sina Pandur, ti automobili su imali dušu… dušu koju će u narednim godinama pokušati vratiti što većem broju legendarnih četverotočkaša.

Izvor: Al Jazeera