Porodica Khaleda Hassana: Pompeo je davno saznao za mučenje

Zatvor
Mousavi: 'Ako zemlje poput Švicarske preduzmu korake u vezi s tim pitanjem, možemo razmijeniti zatvorenike' (Tanjug)

Porodica Amerikanca egipatskog porijekla Khaleda Hassana, koji je u zatvoru Tora u Egiptu, predočila je dokumente koje su američki zvaničnici ignorirali još od njegovog prisilnog nestanka 8. januara prošle godine.

Al Jazeera je došla u posjed kopije pisma koje je Hassanov brat poslao 19. januara 2018. američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeu i američkom državnom tužiocu Williamu Barru, obavještavajući ih o prisilnom nestanku i mučenju Hassana.

Međutim, od njih nije dobio službeni odgovor iako je dobio obavijest o primitku.

Hassanova porodica također je predočila primjerak pisma koje je poslala američkoj ambasadi u Kairu.

Porodica je u pismu Pompeu navela da je obavijestila američku ambasadu u Kairu kako je on uhapšen, kao i Savezni istražni ured (FBI), ali da njihove intervencije nisu pokazale rezultate, jer je zlostavljanje Hassana i njegovo držanje u nehumanim uvjetima nastavljeno.

Zvaničnik State Departmenta saopćio je jučer kako je Washington obavijestio egipatske vlasti da se snažno protivi načinu na koji se odnose prema Hassanu.

Najteži oblici mučenja i zlostavljanja

U saopćenju se navodi da je Hassan dobio sve potrebne usluge od američkog konzulata u Kairu, čiji su ga službenici posjetili u zatvoru Tora nekoliko puta, a da je posljednja posjeta bila prije nekoliko dana.

“Nastavljamo redovno komunicirati s egipatskim vlastima vezano za stanje g. Hassana”, dodao je.

Hassanov brat pismo Pompeu poslao je 19. januara 2018., obavještavajući ih o njegovom prisilnom nestanku i mučenju .

Odgovor američkog zvaničnika uslijedio je nakon što je Al Jazeera emitirala promotivni video o istrazi koju su pripremili novinari te televizijske mreže.

Istraga će u cijelosti biti objavljena u srijedu navečer, praćena video i audiozapisima.

Istraga otkriva okolnosti Hassanovog hapšenja u Aleksandriji prije godinu i po i podvrgavanje najtežim oblicima mučenja i seksualnog zlostavljanja, te primoravanju da prizna optužbe koje mu se stavljaju na teret, među kojima su i dosluh sa stranom državom, priključivanje organizaciji Islamska država Irak i Levant (ISIL), finansiranje terorističkih organizacija i planiranje napada na vojna postrojenja.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch izdala je 11. oktobra saopćenje o Khaledovom slučaju, s tim da su egipatske vlasti posredstvom Državne informacijske službe Egipta službeno osporile da je Khaled držan u pritvoru duži period između 8. januara i 3. maja 2018.

Izvor: Al Jazeera