Poraz Dodiga, trijumf Čilića i Lučić

Finac Jarkko Nieminen bio je bolji od 14. nositelja Feliciana Lopeza iz Španije sa 7:6, 3:6, 7:6, 6:4 (EPA)

Hrvatski teniser Ivan Dodig završio je svoj nastup na najvećem svjetskom turniru u Wimbledonu u prvom kolu. Bolji od njega u utorak bio je Čeh Lukaš Rosol sa 4:6, 6:3, 7:6. 7:5, u meču koji je trajao dva sata i 40 minuta.

Dodigu je ovo bio treći nastup na Grand slam turniru u Velikoj Britaniji, a drugi je put zaredom zaustavljen na samom početku. Jedini trijumf u All England Clubu ostvario je prije dvije godine kada je stigao do drugog kola.

Marin Čilić, drugi hrvatski takmičar koji je nastupio u utorak, plasirao se u nastavak takmičenja zahvaljujući pobjedi od 6:4, 3:6, 6:3, 6:2 nad Nijemcom Cedrik-Marcelom Stebeom u susretu prvog kola koji je trajao tri sata i šest minuta.

Čilić je ovom pobjedom prekinuo niz od dva uzastopna ispadanja u prvom kolu na najvećem svjetskom turniru, a u drugom kolu suparnik će mu biti bolji iz duela Japanca Tatsume Ita i Poljaka Lukasza Kubota.

Dodigova i Čilićeva sunarodnjakinja Mirjana Lučić također se plasirala u drugo kolo Wimbledona nakon što je nadigrala Ruskinju Aleksandru Panovu sa 4:6, 6:3, 6:4.

Lučić će u nastavku igrati protiv pobjednice susreta između Australke Casey Dellacque i Francuskinje Marion Bartoli.

Mečevi prvog kola u utorak bili su kobni za neke rangirane tenisere i teniserke.

Australca Bernarda Tomića, 20. igrača turnira u Londonu, savladao je Belgijanac David Goffin sa 3:6, 6:3, 6:4, 6:4. Finac Jarkko Nieminen bio je bolji od 14. nositelja Feliciana Lopeza iz Španije sa 7:6, 3:6, 7:6, 6:4.

Novozelanđanka Kiki Bertens sa 6:3, 6:0 nadigrala je 19. nositeljicu Lucie Šafarovu iz Češke rezultatom 6:3, 6:0.

Izvor: Agencije