Porastao broj žrtava u sukobima u Kairu

Pet osoba, među kojima i egipatska novinarka, ubijeno je u petak u Kairu, u sukobima između policije i prosvjednika, protivnika kandidature bivšega egipatskog vojnog zapovjednika Abdel-Fattaha al-Sisija za predsjednika države, izvijestili su sigurnosni izvori.

Novinarka Mayada Ashraf, koja je radila za privatni list Al-Dustur, smrtno je stradala dok je pratila prosvjede u četvrti Ain Shams, u sjevernom dijelu Kaira.

List je na svojim internetskim stranicama potvrdio informaciju, prenosi Hina.

Prije pogibije Mayade Ashraf Povjerenstvo za zaštitu novinara izvijestilo je da je u Egiptu, nakon masovnih prosvjeda u zemlji, koji su rezultirali svrgavanjem s vlasti Hosnija Mubaraka početkom 2011. godine, ubijeno devet novinara.

Uhapšeno 79 Mursijevih pristalica

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Egipta priopćeno je da je 11 ljudi ozlijeđeno, dodajući da je 79 Mursijevih pristaša uhićeno jer su kod sebe imali “Molotovljeve koktele” i petarde, prenosi Tanjug.

Policija je bacila suzavac na prosvjednike u Aleksandriji, u Fajumu su izbili sukobi između Mursijevih pristaša i protivnika, a morale su intervenirati sigurnosne snage.

Pristaše svrgnutoga predsjednika Muhameda Mursija i u petak su prosvjedovali u nekoliko egipatskih gradova, nakon što je Sisi prije dva dana najavio svoju kandidaturu, a prema istraživanju javnog mišljenja, smatra se velikim favoritom.

Sisi, koji je u srpnju prošle godine svrgnuo legitimno izabranog predsjednika Mursija, dao je ostavku na dužnost ministra obrane kako bi objavio kandidaturu na predsjedničkim izborima.

Na Sisijevu poziciju prvog čovjeka vojske već je postavljen njegov bliski suradnik general Mahmoud Hegazy.

Izvor: Agencije