Oglasi

Porastao broj zahtjeva za azil u Evropskoj uniji

U prošloj godini podneseno je 714.000 zahtjeva, što je za 13 posto više nego prethodne godine.
Porast nije posljedica neregularne migracije nego novih aplikacija iz zemalja koje imaju bezvizni pristup Šengenskoj zoniAP

U Evropskoj uniji, prvi put nakon 2015, broj aplikacija za azil porastao je u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Tanjug.

Kako navode iz Evropskog ureda za podršku za azil (EASO), porast nije posljedica neregularne migracije nego novih aplikacija iz zemalja koje imaju bezvizni pristup Šengenskoj zoni.

U 2019. podneseno je više od 714.000 zahtjeva, što je, prema podacima EASO-a, za 13 posto više u odnosu na 2018, kada je registrirano manje od 635.000 aplikacija.

Najviše zahtjeva od Sirijaca

"Današnje brojke pokazuju da je stanje znatno bolje nego prije nekoliko godina, ali moramo budno pratiti situaciju kad je riječ o azilu. Evropskoj uniji potreban je održiv i fer, dakle, sistem azila bez krize", rekla je Nina Gregori, izvršna direktorica EASO-a.

Prve tri zemlje iz kojih se podnosi najviše zahtjeva za azil u EU jesu Sirija s približno 72.000 aplikanata, Afganistan (60.000) i Venecuela (45.000).

Broj zahtjeva iz Venecuele za azil u Evropskoj uniji udvostručen je u odnosu na 2018.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.