Porast vršnjačkog nasilja u Srbiji

Scene vršnjačkog nasilja u Srbiji nisu rijetkost.

Motivi su različiti, često sasvim banalni – pogrešno usmjeren pogled, fizički izgled, svađa zbog djevojke ili momka…

To priznaju upravo oni koji bi se lako mogli naći u ulozi žrtve, ali i nasilnika ili pasivnog posmatrača, izvještava Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić.

“Viđam neke momke koji su stariji i oni maltretiraju mlađu decu, nekog udare, zakače ga, ne daju mu da prođu i tako…”, kaže učenik Stefan.

“Ljudima je to zanimljivo, a neki ljudi čisto prolaze kada vide nekog da leži, prođu samo, ne žele da pomognu ništa”, navodi učenik Miroslav.

Upozorenja stručnjaka

Zvona uveliko zvone na uzbunu, upozoravaju stručnjaci.   

“To treba da nam bude veliko upozorenje da je krajnji trenutak da zaista onako svi prionemo poslu, da ne bi bilo tako tih tragičnih ishoda, jer neminovno, takve stvari dolaze kod nas”, kaže pedagog Melita Ranđelović.

Na to su još 2011. godine ukazala istraživanja Panela mladih savetnika pri Kancelariji zaštitnika građana Srbije.

Prema tim podacima, 88 posto osnovaca bilo je izloženo nekom od oblika vršnjačkog nasilja, dok u srednjim školama taj postotak iznosi 60 procenata.

Duboke posljedice

Vrijeđanje, ismijavanje, zastrašivanje, kao najčešći vidovi vršnjačkog nasilja, ostavljaju duboke psihološke i emocionalne posljedice po žrtvu koju je najčešće stid da potraži pomoć.

Stručnjaci upozoravaju i da sa razvojem komunikacione tehnologije i sveprisutnim Internetom, problem tzv. cyber vršnjačkog nasilja postaje sve ozbiljniji.

O tome svjedoči i nedavni slučaj jednog beogradskog osnovca čiji su, vršnjaci na društvenoj mreži Facebook, osnovali grupu u kojoj pozivaju da ga tuku. Grupi je pristupilo više od 300 djece.

Odbijanje dječaka, inače odlikaša, da ide u školu, mokrenje u krevet alarmiralo je njegovu majku. Slučaj je prijavljen policiji, a dječak je upisan u drugu školu.

U Srbiji, upozoravaju stručnjaci, i dalje ne postoji dovoljna svijest o ozbiljnosti problema vršnjačkog cyber nasilja u kojem žrtva nasilja u virtuelnom jednim klikom postaje i ona u stvarnom svijetu.

Izvor: Al Jazeera