Porast proizvodnje metamfetamina u Nigeriji

Nigerijska agencija za suzbijanje narkotika bori se protiv porasta proizvodnje metamfetamina u toj državi. U posljednje četiri godine širom te zemlje otkrili su i uništili jedanaest laboratorija za nelegalnu proizvodnju droge.

Nakon niza uspješnih akcija protiv trgovine drogom, ova država se suočava s drugom prijetnjom. Riječ je o proizvodnji sintetičke droge, metamfetamina.

Specijalni agenti za borbu protiv droge su otkrili naprednu laboratoriju za proizvodnju metamfetamina, koji je, kažu, mogao proizvoditi i do četiri tone droge sedmično.

To je pokazatelj kako zapadna Afrika postaje sve zanimljivije područje međunarodnim kartelima.

“Lokalni narkokarteli udružuju se s južnoameričkim. Otkriće naprednih laboratorija ukazuje na to da je pred nama veliki posao”, rekao je Afoyeju Mitchell, Agenija za borbu protiv narkotika.

Stručnjaci iz otkrivene ilegalne laboratorije su Meksikanci i Nigerijci a ranije su tu radili Bolivijci.

Uklanjanje opasnih hemikalija iz laboratorije koštat će 150.000 dolara.

Karteli u Africi

“Metamfetamin je izuzetno brzo postao prijetnja Nigeriji. Izuzetno mali dio droge ostaje u državi. Južnoamerički karteli okrenuli su se zapadnoj Africi zbog jeftine radne snage i slabih državnih agencija. Nigerijske vlasti nisu toliko zabrinute da bi njihova država mogla postati veliki potrošač nelegalnih droga, nego proizvođač”, javlja reporter Al Jazeere Ahmed Idris.

Droga se iz države izvozi na različite načine, od dijelova automobila, pa do hrane. Upotreba droge također je u porastu, jer je lako dostupna mladima.

“Drogu je teško nabaviti kad ne znate gdje se ona prodaje, ali kada imate dilera, sve je lakše”, kazao je Big boy, ovisnik na odvikavanju.

Borba protiv ovisnosti je veliki problem. Ipak, veći je problem borba protiv kartela koji su odlučili proizvoditi drogu u Nigeriji.

Ne preduzme li se nešto brzo, zapadna Afrika ubrzo bi mogla postati poznata po narkokartelima koji su ovdje došli bježeći pred evropskim i američkim zakonima, ugrožavajući time lokalno stanovništvo.

Izvor: Al Jazeera