Porast prodaje automobila u EU-u

U aprilu je registrirano 1.038 miliona novih automobila u Evropskoj uniji, što je porast sa historijskog minimuma za april od 1.021 miliona iz 2012. (Reuters)

Prodaja automobila u Evropi porasla je u aprilu prvi put od septembra 2011. godine, čime je okončana godina i po dana uzastopnog pada prodaje, saopćila je u petak Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA), prenosi Tanjug.

Međutim, takvo poboljšanje je samo tehničke prirode, jer je prethodni mjesec imao dva dodatna radna dana, prenosi agencija AP.

U aprilu je registrirano 1.038 miliona novih automobila u Evropskoj uniji, što je porast sa historijskog minimuma za april od 1.021 milion iz 2012. godine, saopćila je ACEA.

Žrtva recesije

Automobilska industrija je žrtva produbljenja recesije u Evropi i rastuće nezaposlenosti, zbog čega su se mnogi evropski proizvođači odlučili na zatvaranje fabrika ili odlaganja u lansiranju novih automobila kako bi preživjeli.

Prodaja automobila se u aprilu oporavila u Njemačkoj, uz rast od 3,8 posto poslije martovskog pada od 13 posto.

Prodaja je, također, skočila u Španiji i nastavila rasti u Britaniji, dok su Francuska i Italija zabilježile pad od 5,3 posto, odnosno 10,8 posto.

Izvor: Agencije