Porast cijene nafte nakon američkog ubistva iranskog zapovjednika

Cijena sirove nafte je porasla za gotovo tri dolara, na 69,16 dolara po barelu, što je najviša cijena od 17. septembra (EPA)

Cijene nafte su porasle za više od četiri procenta nakon što su visoki iranski i irački vojni zapovjednici ubijeni u zračnom udaru Sjedinjenih Američkih Država u blizini aerodroma u Bagdadu, što je dovelo do zabrinutosti da bi eskalacija napetosti na Bliskom istoku moglo dovesti do zastoju opskrbe naftom.

Cijena sirove nafte je porasla za gotovo tri dolara, na 69,16 dolara po barelu, što je najviša cijena od 17. septembra, jer se tržišta boje da bi Iran mogao uzvratiti napadom na postrojenja SAD-a i njegovih zapovjednika na Bliskom istoku nakon što je ubijen jedan od vrhovnih iranskih vojnih zapovjednika.

Cijene sirove nafte US West Texas Intermediatea  (WTI)  su porasle 1,76 dolara, odnosno 2,9 procenta, na 62,94 dolara po barelu. Ranije je dosegla cijenu od 63,84 dolara po barelu, što je najviša cijena od prvog maja.

“Zasigurno će Iran uzvratiti na neki način – do odmazde će doći, kao što se to dešavalo u prošlosti, u onom što nazivamo asimetričnim načinom. Neće se direktno suočiti sa SAD-om, ali će možda ponovno napasti saudijske tankere, možda ponovno saudijske naftne rafinerije”, rekao je za Al Jazeerz John Tirman, izvršni direktor Centra za međunarodne studije Instituta za tehnologiju u Massachusettsu.

Zračni udar

U zračnom udaru u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu je ubijen General-Major Qassem Soleimani, čelnik elitnih jedinica Qudsa Iranske revolucionarne garde i zapovjednik iračke milicije, Abu Mahdi al-Muhandis.

SAD je potvrdio da je izveo napad, a Pentagon je u saopćenju naveo da je “cilj ovog napada da spriječi buduće planove Irana za napade”.

U saopćenju se navodi da je operacija izvedena po naredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je na Twitteru objavio fotografiju američke zastave nekoliko sati nakon što je objavljena vijest o ubistvu iranskog vojnog zapovjednika.

“Činjenica je da će Iran uzvratiti i napasti američke resurse i postrojenja ili resurse i postrojenja američkih saveznika u regiji, te da će to učiniti više puta tokom narednog perioda”, rekao je Tirman.

“To je veliko pitanje u mojoj glavi – ulazimo li u period eskalacije između SAD-a i Irana?”, dodao je on.

Optužbe SAD-a

SAD je prethodno optužio Iran da je napao rafineriju Saudi Armca u septembru, za šta su odgovornost preuzeli pobunjenici jemenskog pokreta Husi.

“Rizici povezani sa snabdijevanjem su ostali visoki na Bliskom istoku i mogli smo vidjeti kako se nastavlja rast napetosti između SAD-a i milicija koje Iran podržava u Iraku”, rekao je za Reuters Edward Moya, analitičar OANDA.

SAD je izveo napad nakon što su milicije koje podržava Iran i drugi demonstranti upali u američku ambasadu u Bagdadu uoči nove godine.

Napad na ambasadu je bio odgovor na američki zračni udar u kojem je ubijeno 25 članova Narodnih jedinica za mobilizaciju (PMF), poznatih i kao grupa Hashd al-Shaabi.

Američki sekretar odbrane Mark Esper je u četvrtak rekao da postoje indikacije da Iran ili snage koje podržava možda planiraju dodatne napade nakon incidenta u ambasadi.

Epser je upozorio da se “igra promijenila” i da je moguće da SAD izvede preventivne akcije kako bi zaštitio američke živote.

Cijene zlata su u petak dosegle najvišu vrijednost u protekla četiri mjeseca kada je cijena porasla za jedan posto na 1.543,66 dolara po unci.

Plemeniti metal se uglavnom smatra sigurnom investicijom u vrijeme političkih i ekonomskih nesigurnosti, da cijenu je dodano podržao pad indeksa vrijednosti dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije