Oglasi

Porast broja krivičnih djela s antisemitskom pozadinom

Prošle godine je zabilježeno oko 2.000 krivičnih djela s antisemitskom pozadinom, što je za 13 posto više nego 2018. godine.
Medijski najeksponiranije krivično djelo s antisemitskom pozadinom je napad na sinagogu u Halleu u oktobruEPA

Broj krivičnih djela s antisemitskom pozadinom u Njemačkoj u prošloj godini porastao je za 13 posto.

"U prošloj godini zabilježeno je oko 2.000 krivičnih djela s antisemitskom pozadinom, što je porast od 13 posto u poređenju s 2018. godine", navodi Welt am Sonntag, pozivajući se na godišnje izvještaj "Politički motivirana krivična djela", koje bi Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo predstaviti u utorak.

Medijski najeksponiranije krivično djelo s antisemitskom pozadinom je napad na sinagogu u Halleu u oktobru prošle godine.

Ukupno je broj politički motiviranih krivičnih djela porastao za 14 posto te je prošle godine iznosio 41.000.

Nešto više od polovice napada se odnosi na počinitelje sa desnog spektra.

Počinitelji sve brutalniji

Ostatak se pripisuje počiniteljima sa lijevog političkog spektra, pri čemu je u ovom području zabilježen značajan porast djela za 24 posto.

Prema informacijama Sindikata policajaca (GdP), politički motivirani počinitelji su sve brutalniji.

"Prag za posezanjem za nasiljem sve je niži. To je odraz sigurnosti počinitelja, koji proizlazi iz uvjerenja da se ovakvi stavovi i nasilje društveno bolje prihvataju", rekao je potpredsjednik GdP-a Joerg Radek.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.