Popularnost izbora za Miss uprkos kritikama

U Londonu će večeras biti izabrana Miss svijeta. Tema ovogodišnjeg natjecanja je „ljepota sa svrhom”. Međutim, kritičari ga nazivaju degradirajućim.

Naš reporter istražio je kako se ovo popularno takmičenje mijenjalo tokom godina.

Riječ je o najvećem svjetskom takmičenju ljepote sa više od 120 zemalja, koje svake godine priželjkuju krunu.

Takmičenje se počelo održavati prije 64 godine. Tokom godina znatno se promijenilo.

Danas je njegov cilj prikupljanje miliona dolara u humanitarne svrhe, a ne samo savršeni osmijesi i tijela u kupaćim kostimima.

Teška pitanja

Učesnice, također, moraju odgovarati na teška pitanja novinara.

„Danas ima mnogo pritiska na djevojke da izgledaju dobro. Mislite li da ovo takmičenje pojačava taj pritisak?“, jedno je od takvih pitanja.

„Mislim da je važno da djevojke budu ono što jesu, ali ako se žele i lijepo obući, našminkati i napraviti frizuru i to je uredu“, kaže miss Engleske Carina Tyrell.

„Suština izbora za Miss svijeta je ljepota sa svrhom. Zaista bih voljela da indijski narod to cijeni i ohrabruje djevojke“, kaže miss Indije Koyal Rana.

„Misliš li da ovo takmičenje i danas ima značaj?“, pitanje je za miss Libana.

„Da, naravno. Omogućava državama da se susreću, da budu ujedinjene, da cijelom svijetu pokažu ljepotu i mir“, njen je odgovor.

Posljednjih godina sve su glasnije kritike na račun takmičenja. Neki se pitaju treba li se uopšte održavati u 21. stoljeću.

„Nikad nije bilo pobjednice teške 120 kilograma. Nikad nije bilo pobjednice u invalidskim kolicima. Nije bilo Miss svijeta koja nije mogla stati u izrazito usku haljinu.

Sve se uklapaju u definiciju ljepote 21. stoljeća“, kaže Kate Smurthwaite iz Londonske feminističke mreže.

Izbor za Miss svijeta mnogi nazivaju eksploatacijom i degradiranjem žena, ali on i dalje ima veliku publiku. Dok neki žele da postane dio prošlosti, svake godine očarano ga prate milioni ljudi.

Izvor: Al Jazeera