Popović kaznu za genocid služi u Njemačkoj

Vujadin Popović je proglašen krivim za genocid nad blizu 7.000 srebreničkih Bošnjaka (Getty Images)

Bivši načelnik sigurnosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Vujadin Popović služit će u Njemačkoj kaznu doživotnog zatvora, koja mu je izrečena za genocid i zločine počinjene u Srebrenici, saopćeno je iz Haga.

Sud je ovu odluku donio 28. maja, ali je oznaka povjerljivosti skinuta u četvrtak, nakon što je Popović prebačen u Njemačku, prenosi Srna.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreklo je u januaru konačnu presudu petorici oficira VRS-a u predmetu “Vujadin Popović i drugi”, kojom je potvrdilo presudu za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi iz jula 1995. godine i proglasilo ih krivim.

Potvrđena presuda

Žalbeno vijeće tada je potvrdilo presudu za genocid Popoviću i Ljubiši Beari, načelnicima sigurnosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS-a i osudilo ih na doživotni zatvor.

Prema prvostepenoj presudi, proglašeni su krivim za genocid nad blizu 7.000 srebreničkih Bošnjaka, nakon što je VRS 11. jula 1995. godine zauzeo Srebrenicu, “zaštićenu” enklavu Ujedinjenih naroda.

Odbačeni su gotovo svi argumenti iz žalbe optuženih u vezi s optužnicom, validnosti dokaza, vjerodostojnosti svjedoka, brojem žrtava, ocjenama sudskih vještaka, kvalifikacijom počinjenog zločina kao genocida i genocidnom namjerom.

Izvor: Agencije