Popov: SNS radi na posrbljavanju Vojvodine

Postoji smišljeni plan da se Vojvodina što više posrbi, kaže Popov (Jaroslav Pap / Tanjug)

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov optužio je Srpsku naprednu stranku (SNS) da sprovodi plan da Vojvodina izgubi svoje multietničko i interetničko biće i da se što više „posrbi“.

„Znamo da je sadašnji predsednik Pokrajinske vlade (Igor Mirović), dok je bio radikal devedesetih godina, nudio manjinama sendvič i autobus, jedan onima koji kraće putuju, a dva sendviča onima koji duže putuju. To je ta ideja i mislim da je ona započeta devedesetih godina kada je i urađen deo etničkog čišćenja Hrvata u Sremu. Dakle, to je sve deo smišljenog plana da se Vojvodina što više posrbi, da se izgubi njeno multietničko i interetničko biće“, rekao je Popov za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), javlja Beta.

Politolog Duško Radosavljević ocijenio je kako se „ovde od prodaje nacije jako dobro živi decenijama“ i dodao kako Srbi čine približno 70 posto građana Vojvodine, te kako nema govora o njihovoj ugroženosti.

„Ali, uvek će se pojaviti neko ko će objasniti da je ugrožena ćirilica, da smo ugroženi zato što manjine imaju pravo na obrazovanje na svom jeziku, svoje novine i pozorište“, rekao je on i ocijenio kako gradske vlasti u Novom Sadu ne žele da taj grad bude Evropska prijestolnica kulture već evropska prijestolnica srpske kulture.

Prema njegovim riječima, političarima u Srbiji smeta i tolerancija u Vojvodini, zato što zvaničan obrazac srpske politike ne može shvatiti Vojvodinu, pošto živi u svojim mitovima.

„Srpski nacionalisti bi lakše preboleli da su izgubili Vojvodinu nego Kosovo, jer mitom o Kosovu se hrane, a ovo ih nervira“, kazao je Radosavljević i ocijenio da se iza svega krije pokušaj svođenja Vojvodine na srpski politički entitet.

Nacionaliste historija ne uči

„Vojvodina jeste srpski politički entitet. Ali ona je i panonski politički entitet i srednjoevropski entitet i jugoslovenski entitet i evropski entitet. Ako naglašavate samo jedan od ovih vojvođanskih identiteta, to nije ni slučajno niti je splet okolnosti. Kad god je u Vojvodini jedan narod bio dominantniji od ostalih, bilo je problema“, naveo je Radosavljević.

Historičar Milivoj Bešlin smatra kako je priča o ugroženosti Srba u Vojvodini „besmislena i glupa“ i kritizira upotrebu termina „severna srpska pokrajina“ za Vojvodinu.

„Kada su Kosovo počeli da zovu južnom srpskom pokrajinom, ubrzo je prestalo to da bude. Ništa nacionalisti nikad ne nauče iz istorije. Njih ta iracionalna ideologija zla i mržnje sprečava da racionalno misle i o prošlosti i o sadašnjosti“, kazao je Bešlin.

Branka Ćurčić iz Grupe za konceptualnu politiku kazala je kako je nacionalizam prisutan u kulturi dok je, istovremeno, vaninstitucionalna kultura u Novom Sad skrajnuta.

„Sa ovom vlašću kakvu sada imamo, mislim da nacionalistička kultura jeste potencirana i da to znači, u neku ruku, i fašizaciju društva u spletu sa njegovim osiromašenjem“, istakla je ona.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar – VOICE je istraživački centar Neovisnog društva novinara Vojvodine i pokrenut je uz potporu američke fondacije The Rockefeller Brothers Fund.

Izvor: Agencije