Poplavljene kuće u BiH, prijete i klizišta

U naselju Moluhe, nedaleko Tuzle, došlo je do propadanja tla na dvije lokacije (Anadolija)

Vodostaj rijeke Save u Gradišci za protekla 24 sata je značajno porastao, pa se voda izlila iz korita, no Civilna zaštita je potvrdila kako se manje rijeke u Potkozarju vraćaju u korito i da se situacija smiruje.

„Čim se situacija stabilizuje, ponovo ćemo na teren da bismo utvrdili visinu štete, pogotovo u Potkozarju, te u Mašićima i drugim lijevčanskim selima“, najavio je Boško Pucar iz Civilne zaštite.

Velike probleme poljoprivrednicima zadaje zapuštena kanalska mreža, koja funkcionira minimalno, pa se voda u branjenom dijelu zadržava na zasijanim površinama uprkos činjenici da se vodi pokušava izbaciti crpkama koje rade neprestano.

Mještani nekoliko sela pored Save nezadovoljni su stanjem obrambenog kanala, na kome se već godinama ne saniraju klizišta, a upozoravaju i na zapuštenu kanalsku mrežu.

Prestanak padalina ohrabrio je sve u Gradišci, pa se očekuje da vodostaj Save ipak neće dostići razinu na kojoj se uvode izvanredne mjere obrane od poplava.

Prijete Drina i njene pritoke

Civilna zaštita bh. entiteta Republika Srpska potvrdila je kako je zbog poplava trenutno najsloženija situacija u bijeljinskoj Mjesnoj zajednici Novi, gdje su se izlile Savine pritoke Gnjica i Lukavac.

Dodatni problem je vodostaj rijeke Save koji je na vodomjernoj postaji u Rači premašio kotu redovite obrane od poplava.

Mogući odroni zemlje

Zbog aktiviranja klizišta na magistralnom putu Simin Han – Kalesija u mjestu Babajići promet je potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Na dionici magistralnog puta Modriča – Podnovlje se zbog većih odrona zemlje na kolovoz promet odvija jednom trakom naizmjenično.

Usljed obilnih kišnih padalina povećana je opasnost od odrona kamenja na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

Izdvajaju se pravci: Sarajevo – Foča, Foča – Gacko, Bugojno – Kupres, Bugojno – Novi Travnik, Crna Rijeka – Jajce, Turbe – Skender Vakuf/ Kneževo i Bihać – Bosanska Krupa.

I vodostaj rijeke Drine je u porastu na kojoj protok vode iznosi 1.129 metara kubičnih u sekundi, što otežava situaciju na njenim pritokama. Vrlo visok vodostaj rijeke Janje, koja je pred izlivanjem, izazvao je izbijanje vode kroz šahte i plavljenja dijela komunikacija Bijeljina – Zvornik koja prolazi kroz naselje Janja.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Modriči i Doboju je u opadanju, no zato je u stalnom porastu razina rijeke Ukrine na području Dervente zbog čega su ugrožene i pojedine obiteljske kuće.

Površinske vode koje su se pojavile na teritoriju Broda su u fazi povlačenja, iako je vodostaj Save u stalnom porastu. Ugroženog stanovništva nema.

I dalje je na snazi prekid prometa na regionalnom pravcu Brod – Odžak u mjestu Brusnica gdje se na cestu odronila zemlja na 100-ak metara prometnice.

Poplavljene kuće

Na stotine kuća u BiH su pod vodom, a klizišta koja su se zbog obilnih kiša aktivirala oštetila su ceste i prijete kućama.

Poplavljene su kuće na teritoriju Brčko Distrikta, Modriče i Pelagićeva, dok s klizištima najviše problema ima Banja Luka.

Nekoliko kuća u Pelagićevu poplavljeno je zbog izlijevanja potoka i rječica, a promet se u tom selu na sjeveru Bosne odvija otežano i jednom kolovoznom trakom.

Prema procjenama odgovornih u Brčko Distriktu, pod vodom je na stotine kuća u više naselja, a planirana je i evakuacija stanovništva iz poplavljenih područja.

Brčanska Vlada je zbog poplava na području distrikta proglasila elementarnu nepogodu radi zaštite života ljudi i materijalnih dobara.

Gradonačelnik Anto Domić rekao je novinarima da to podrazumijeva hitne mjere potrebne da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi, te da im se pomogne u saniranju štete nastale od poplava i zaštiti ugroženih dobara.

Upozorio je na probleme klizišta koja su na pojedinim lokalitetima aktivirana zbog poplava.

Ništa bolja situacija nije ni u Modriči, gdje su se izlile brdske rijeke, pa su poplavljene kuće i u samom središtu grada.

Magistralni put Tuzla – Kalesija – Zvornik od jučer je  zatvoren zbog klizišta koje je odnijelo dio asfalta u mjestu Babajići.

Zbog odrona zemlje na magistralnom putu Banjaluka – Teslić u mjestu Crna Rijeka promet je također obustavljen, a neprohodni su i pravci Prnjavor – Srbac i Doboj – Modriča, objavile su Nezavisne novine.

Zbog kiše je u sjevernoj BiH poplavljena regionalna cesta Doboj – Gradačac – Lukavica Rijeka, pa su odsječeni ostali stanovnici više sela, objavili su lokalni mediji.

Propalo tlo

Nakon obilnih padalina, koje su tijekom vikenda zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, došlo je do izlijevanja rijeka i bujičnih potoka na nekoliko lokacija na sjeveru zemlje, a najkritičnije je bilo u naselju Moluhe, nedaleko Tuzle, gdje je došlo je do propadanja tla na dva mjesta.

Iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla potvrđeno je kako se zemlja urušila u jednoj od ulica naselja Moluhe, čime su nastale rupe širine desetak i dubine do šest metara.

„Jednim otvorom je ugrožena saobraćajnica koja povezuje grad sa gradskim odlagalištem smeća, dok druga u neposrednoj blizini ugrožava jedan stambeni objekat. Uzrok su najvjerovatnije velike padavine, odnosno velika količina vode koja je pala“, potvrdio je Željko Mijatović iz operativnog centra tuzlanske civilne zaštite.

Stanje prirodne nesreće

Podsjetio je kako je na području općine Gračanica došlo do izlijevanja rijeke Spreče na okolno poljoprivredno zemljište, te da je ukupno 120 hektara zemljišta ostalo pod vodom, a u općini Doboj Istok poplavljeno je blizu 200 hektara zemljišta.

U naselju Donje Ledenice kod Gradačca je usljed izlijevanja rijeke jedna osoba evakuirana iz svog doma i smještena u obližnje domaćinstvo.

Za područje Općine Tuzla proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog poplava, klizišta i slijeganja zemljišta.

Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu je u porastu i već je dostignuta kota izvanredne obrane od poplava, ali za sada nema ugroženih objekata, navodi se u izvještaju o poplavama Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Rastu i rijeke Japra i Sana, pa su poplavljeni deseci stambenih objekata i poljoprivredne površine u njihovoj blizini.

Rijeka Lubina u Gradiški izlila se na put Turijak – Vrbaška i prekinula promet, dok je u Drugovićima, nedaleko Laktaša, zbog poplave od svijeta odsječeno tridesetak domaćinstava. Vrbas je u manjem porastu i od njega za sada ne prijeti opasnost.

Izvor: Agencije