Poplave u Sloveniji, na udaru i Hrvatska

Očekuje se da će rijeka Drava poplaviti Lovrečan Otok, čijem je stanovništvu predložena evakuacija (Pixsell)

Vodeni val iz Slovenije će stići u Hrvatsku u ponedjeljak navečer, pa će preduzeće Hrvatske vode tokom večeri i noći u ponedjeljak na utorak uvesti mjere redovne odbrane od poplava za područje uz reku Savu od Jesenica u Sloveniji do Zagreba.

Zbog situacije na Dravi, stanovnicima jednog mjesta kod Varaždina preporučena je evakuacija, prenosi Tanjug.

Kako je kazao zamjenik rukovodioca odbrane od poplava za srednju i donju Savu Zoran Čavlović, nivo vode za Savu Jesenice očekuje se od 400 centimetara, a za Savu Zagreb 360 centimetara.

Prognozirani nivoi vode su na nivou onih iz prethodnog vala 27. oktobra, rekao je on.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje saopćila je su pripadnici štaba za zaštitu i spašavanje Velike Gorice u stanju pripreme.

Razloga za uzbunu za sada nema, ali građani se mole da prate obavještenja putem medija.

Nivo Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se ne očekuju veći problemi, naročito na Dunavu, izjavio je Ivica Nađ, zamjenik šefa odbrane od poplave sektora B, koji obuhvata Osječko-baranjsku, Vukovarsko-sremsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Na Dunavu se pripremne mjere odbrane od poplave proglašavaju kad vodostaj dostigne tri metra, a sada je oko dva metra.

Mjere odbrane

Može se očekivati da će se pripremne mjere odbrane od poplave za Dravu kod Osijeka proglasiti oko petka, da se za tu rijeku ne očekuje proglašenje redovnih mjera odbrane od poplave, a za Dunav ni pripremne mjere.

Zbog obilnih padavina, slovenska Agencija za okolinu proglasila je veliku opasnost od poplava, “crveni alarm” za donji tok rijeke Drave prema granici s Hrvatskom.

U ponedjeljak navečer bi se na Dravi na izlazu iz Slovenije u Hrvatsku trebao pojaviti vodeni val s protokom od oko 2.500 kubnih metara vode u sekundi, pa se očekuje da će rijeka poplaviti Lovrečan Otok, naselje u općini Cestica, čijem je stanovništvu predložena evakuacija.

Na području Varaždinske županije izgrađeni su nasipi koji mogu izdržati protok od oko 2.500 kubika vode u sekundi, pa bi sve trebalo biti u redu, ali ako protok vode bude veći od očekivanih oko 2.500 kubnih metara u sekundi, moglo bi biti problema na svim područjima uz reku.

Navodi se da su u hidroelektranama (HE) Varaždin i Čakovec u toku pripreme za dolazak vodenog vala, odnosno da se prazne akumulacije kako bi mogle prihvatiti veću količinu vode.

U stanju pripravnosti su i centri civilne zaštite, vatrogasci i vojska, izvještava Hrvatske televizija (HTV).

Jake kiše

U bazenu Drave na istoku Slovenije, koju je tokom noći u nedjelju na ponedjeljak pogodila jaka kiša, očekuju se ozbiljne poplave, pošto je Austrija ispustila velike količine vode iz svojih HE poslije obilnih kiša koje su i nju pogodile, a ugrožena je i Hrvatska.

Drava trenutno bilježi protok vode od oko 2.700 kubnih metara u sekundi, čime je oboren rekord iz 1965. godine, koji je iznosio oko 2.600 kubnih metara u sekundi, rekao je šef Službe civilne zaštite u Mariboru Slobodan Stojanović.

Ovolika nabujalost je posljedica odluke austrijskih vlasti da ispuste ogromne količine vode iz svoje uzvodne akumulacije, u skladu s bilateralnim protokolom, a jaka kiša je u međuvremenu već prepunila Dravu, prenosi slovenska agencija STA.

“Poplave su neminovne”, rekao je u ponedjeljak novinarima kopredsjedenik Slovensko-austrijske međudržavne komisije za Dravu Mitja Bricelj.

Kiša, koja je bila prognozirana za zapadnu Sloveniju, zapravo je pala sjevernije, zbog čega je Drava i nabujala.

U gradovima koji se nalaze uzvodno, u blizini granice s Austrijom, posebno u Slovenj Gradecu, već je došlo do poplava, ali je pogođen i Maribor, koji se nalazi oko 50 kilometara jugozapadno.

Drava je puna brana, sa osam HE samo u Sloveniji, što omogućava vlastima da reguliraju protok vode, ali je riječno korito sada toliko prepunjeno da se poplave više ne mogu spriječiti.

Kapacitet akumulacija

“Jednostavno, u akumulacijama više nema kapaciteta da bi se voda zadržala”, objasnio je Bricelj, predviđajući da će se voda izliti u područjima koja su i ranije bila podložna poplavama nizvodno od Maribora.

Poplave su do sada zabilježene uzvodno i nizvodno od Maribora, ali su u samom gradu bile ograničene, a za sada je teško ocijeniti da li će i centralni dio tog grada biti poplavljen.

Agencija STA javila je ranije u ponedjeljak da je jaka kiša, koja je tokom noći stigla do Slovenije, poplavila nekoliko regionalnih puteva uslijed izlijevanja rijeka, otvorila klizišta i oborila debla drveća, dok je oko 4.500 domaćinstava u Ljubljani ostalo bez struje.

Najteže je bilo na sjeverozapadu zemlje, gdje se izlila rijeka Soča, koja je izazvala plavljenja regionalnih puteva, a nekoliko drugih puteva zatvoreno je zbog klizišta.

Izdato je upozorenje i za Slovensko primorje zbog visokih valova, koji se očekuju u kombinaciji s jakim vjetrom, što može dovesti do poplava.

Timovi civilne zaštite ostaju u pripravnosti, u očekivanju novih poplava u oblasti Maribora zbog mogućeg izlijevanja rijeke Drave.

Veći problemi se očekuju i ka granici s Hrvatskom i u samoj Hrvatskoj, pošto dolinu Drave čine široke vodoplavne ravnice.

“Hrvati će pitati Austrijance isto što ih i mi sada pitamo, ali kapacitet HE da zadrže vodu je ograničen i, kada se prepune, voda se izlijeva”, kazao je Bricelj.

Poplave i odroni

I na jugu Austrije jake padavine izazvale su u ponedjeljak brojne poplave i odrone, uslijed kojih je jedna žena izgubila život u pokrajini Štajerskoj.

Vatrogasci su zbog aktuelne situacije bili prinuđeni čamcima krenuti u spašavanje lica koja su izašla čamcima na Dravu i ujedno su evakuirali 20 lica čije se kuće nalaze nadomak korita rijeke.

U pokrajini Koruškoj, u općini Lavamund, Drava je prešla preko svog korita, zbog čega je uslijedio prekid saobraćaja u ovom dijelu Austrije.

Pokrajinske civilne službe podigle su uzbunu zbog daljeg rasta vodostaja Drave, kroz koju trenutno protječe oko 2.400 kubnih metara vode po sekundi, za 280 kubika više nego u normalnim uslovima.

Vodostaj Drave je porastao na 6,3 metara, a uobičajen je dva metra.

U pokrajini Salzburg jedan odron prekinuo je saobraćaj na tamošnjem glavnom putu, a prijete i dalji odroni.

U pokrajini Tirol su jake kišne padavine i snijeg izazvale prekid u snabdijevanju električnom energijom, tako da je više mjesta ostalo bez struje.

U istočnoj pokrajini Burgenland jake kišne padavine preplavile su mnoge podrume, a vatrogasci su u pripravnosti zbog mogućih poplava.

Izvor: Agencije