Poplave u Hrvatskoj: Vanredno stanje kod Karlovca i Hrvatske Kostajnice

Karlovac, Korana, Poplava
Korana je poplavila desetak dvorišta, dok se Mrežnica u Dugoj Resi izlila iz korita i poplavila pet kuća (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

U dijelu Hrvatske u utorak su nakon jačih oborina rasli vodostaji rijeka, posebice na slivu Save, Une i Kupe, kako su ranije izvijestile Hrvatske vode.

Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su na Kupi kod Karlovca i na Uni kod Hrvatske Kostajnice, dok je rijeka Korana kod Karlovca poslijepodne dosegnula razinu od 780 centimetara te je proglašeno izvanredno stanje.

Una je kod Hrvatske Kostajnice u večernjim satima narasla na 450 centimetara pa je i tamo proglašeno izvanredno stanje.

Korana je poplavila dvorišta desetak obiteljskih kuća, dok se rijeka Mrežnica u Dugoj Resi kod Karlovca izlila iz korita i poplavila 20-ak kuća.

Vodostaj rijeke Mrežnice na mjernoj postaji Juzbašići u 14 sati iznosio je 342 centimetra, što je premašilo rekordni vodostaj rijeke iz 1959. godine koji je bio 340 centimetara, kako su izvijestile Hrvatske vode.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić za Hinu je rekao da su vodostaji rijeka Korane i Kupe iznad ranije procijenjenih vrijednosti. 

Đuroković: Trenutačno stanje pod kontrolom

“Najgora je situacija na području Mostanja, Logorišta, Male Švarče i Turnja”, kazao je Mandić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković govoreći o trenutačnom stanju ocijenio je da je ono pod kontrolom s obzirom na ekstremne hidrološke uvjete i na to da je u 24 sata palo više od stotinu milimetara kiše.

Sada su Hrvatske vode usmjerene prema Kostajnici, koja je prošle godine imala velikih problema, rekao je Đuroković i dodao da je i ondje primijenjen sustav boks-barijera te će Kostajnica tako prvi put biti obranjena od ugroze rijeke Une iako vodostaj raste.

Zamolio je da još 48 sati svi budu izrazito oprezni i u Karlovcu i u Kostajnici, čak i ako vodostaj padne koji centimetar jer je tako velika količina vode i dalje golem pritisak na uspostavljeni sustav obrane od poplava.

Još bez opasnosti kod Hrvatske Kostajnice

U jučerašnjim prognozama Hrvatske vode procijenile su da će vrhunac vodenoga vala biti danas prijepodne, no Mandić kaže se u ovom trenutku ne može utvrditi kada će biti vrhunac vodnog vala te da su sljedeća 24 sata ključna.

Načelnik Stožera civilne zaštite u Dugoj Resi Boris Škrtić kazao je Hini da se rijeka Mrežnica izlila iz korita na mnogim mjestima na području Varoša, Mrzlog Polja i Svetog Petra te da je ušla u pet obiteljskih kuća. 

“Poplavljeni su podrumi kuća i prizemni dijelovi, ali nije bilo potrebe za evakuacijom stanara”, kazao je Škrtić i dodao da kuće od poplave brane vatrogasne snage.

Na području Pounja, iako je vodostaj rijeke Une još uvijek u porastu, neposredne opasnosti od poplave za stanovnike Hrvatske Kostajnice još uvijek nema.

Porast vodostaja je usporen – još u ponedjeljak je vodostaj imao porast od desetak centimetara na sat, a u utorak iznosi tri centimetra.

Hrvatske vode očekuju pad vodostaja

Trenutačno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a ako vodostaj premaši 460 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

Iz Hrvatskih voda izvijestili su u utorak da se u iduća tri dana ne očekuju veće količine oborina, što će dovesti do opadanja vodostaja rijeka na području Hrvatske, uključujući i najugroženija područja oko Karlovca i Hrvatske Kostajnice.

U protekla 24 sata pale nove značajnije količine oborina koje su utjecale na daljnji porast vodostaja rijeka, osobito Kupe i njezinih glavnih pritoka Korane, Mrežnice, Dobre i Gline te rijeka Sunje, Ilove i Une, no u iduća tri dana ne očekuju se veće količine oborina.

“Prema raspoloživim hidrometeorološkim prognozama u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se manje količine oborina od 15-30 mm što bi trebalo dovesti do postepene stabilizacije, odnosno prestanka porasta vodostaja te od sutra i osjetnijem opadanju vodostaja na najugroženijim područjima oko Karlovca i Hrvatske Kostajnici”, navodi se u priopćenju.

Izvor: Agencije