Poplave se približavaju Londonu

Rekordne količine kiše u januaru u Engleskoj nisu viđene od 1766. godine (EPA)

Poplave koje su zahvatile jugozapad Engleske proširile su se i došle nadomak Londonu, uz porast vodostaja Temze koji je pogodio stotine kuća.

Stanje najviše pripravnosti proglašeno je u okruzima Berkshire i Surrey, zapadno od Londona, gdje je i dvorac Windsor, izvijestila je agencija Hina.

Neki dijelovi tih okruga, među kojima i windsorski Grand Parc, nalaze se pod vodom, a dvorac kraljice Elizabete II je na suhom, zahvaljujući njegovu položaju na uzvisini.

Agencija za okoliš procjenjuje da je od prošlog vikenda poplavljeno 800 do 900 kuća, a hiljade su ugrožene.

Zaštita branom

Prijestolnica je, pak, zaštićena branom, ali je grad Croydon, u južnom predgrađu Londona, odlučio zaštititi kuće i trgovine prepumpavanjem vode u podzemne pješačke prolaze.

U Berkshireu su vatrogasci u ponedjeljak evakuirali 16 ljudi iz poplavljenog sela Wraysburyja.

Veliki dio jugozapada Engleske se, posebno Somerset, više od mjesec dana bori sa nesvakidašnjim poplavama, zbog rekordne količine kiše u januaru kakva nije viđena od 1766. godine.

Dok meteorolozi predviđaju kišu i sljedećih dana, ne prestaje polemika o upravljanju tim poplavama, a političari i agencija za okoliš međusobno prebacuju odgovornost za stanje.

Premijer David Cameron, koji je najavio izdvajanje 130 miliona funti (155 miliona eura), pozvao je na mir u prigodi posjeta Dorsetu, gdje je došao u posjetu vojnicima koji grade nasipe za odbranu od poplave.

Izvor: Agencije