Popis stanovništva u BiH: Optužbe o manipulacijama

Najjača stranka u BiH, Savez demokratske akcije (SDA), objavila je da su moguće manipulacije rezultatima popisa. Time bi, smatraju, mogao da bude smanjen i broj Bošnjaka u bh. entitetu Republika Srpska.

Stanovništvo je popisano pretprošle godine, a uskoro se očekuju potpuni rezultati prvog popisa od 1991.

Popisa u BiH nije bilo 22 godine. Od rata, to je vruće političko pitanje koje bi moglo da otkrije razmjere etničkog čišćenja. Tu mnogi vide razlog otpora nekih političara popisu.

Nakon dugih pregovora, ipak je obavljen u oktobru 2013. I dok traje brojanje, još se utvrđuje kako klasifikovati dobijene podatke čije objavljivanje se očekuje u maju.

“Ono što mi sada trenutno radimo u statističkim institucijama vezano za obradu popisa jeste da se utvrđuju setovi pravila na osnovu kojih će se definisati ko spada u ukupni broj stanovništva. Ukupni broj stanovništva će biti objavljen krajem maja 2015. godine. Tako da postoje kategorija u metodologiji privremeno prisutne i privremeno odsutne osobe”, kazala je Mirsada Adembegović iz Agencije za Statistiku BiH.

Pravila o brojanju

Država je ušla u popis bez unaprijed određenih pravila o brojanju. To je omogućio Zakon o popisu, koji nije odredio da pravilnik treba donijeti prije popisa.

U tome mogućnost za manipulaciju vidi Stranka demokratske akcije. Tvrde da bi i do 300 hiljada popisanih moglo da bude sporno i na kraju ne uđe u ukupan broj.

Halid Genjac iz SDA tvrdi da su do njega stigle informacije da u pravilnik želi da se ubaci mogućnost naknadne klasifikacije. tj. da se suprotno izjašnjenju građana odredi je li riječ o rezidentu, koji ulazi u ukupan broj, ili o privremeno prisutnoj osobi koja ne ulazi u zbir.

“Ako imate predstavnike institucija statističkih koji kažu, dobro, ako je neko rekao da živi u Prijedoru, a radi ili školuje se negde u Austriji, onda nećemo njega računati u ukupno stanovništvo bez obzira što je taj popisani kazao da ima namjeru da se vrati“, kazao je član SDA Halid Genjac.

“Imate pokušaj da kroz pravila, ustvari, kreirate etničku strukturu stanovništva”, dodao je on.

Zakon o popisu je jasan: “‘Stalni stanovnici’ su lica koja su prije referentnog datuma popisa neprekidno živjela u svom uobičajenom mjestu stanovanja.”

Ali uz ogradu: “‘Uobičajeno mjesto stanovanja’ je mjesto u kojem lice živi i obično provodi svoj dnevni odmor, bez obzira na privremeno odsustvo u svrhu rekreacije, odmora, posla, škole.”

Popisna procedura

Sarajevsko udruženje “Zašto ne” detaljno je pratilo popisnu proceduru. Smatraju da je problem nedorečeni zakon i političari koji popis koriste za svoje potrebe.

“Ono što sam primijetio iz medija je da se vrši pritisak na način obrade podataka sa popisa i način prebrojavanja rezidentnog odnosno nerezidentnog stanovništva u BiH, ali ponavljam da mislim da su sve te stvari na koje sada ukazuju i Vlada Republike Srpske i pojedine političke partije iz FBiH na to trebali ukazivati za vrijeme popisa”, istakao je Dalio Sijah iz nevladine organizacije “Zašto ne“.

Ali, eventualno mijenjanje etničke strukture nije i jedini problem koji pokazuje prvi popis u Bosni i Hercegovini nakon više od 20 godina.

“Kakav god bude ishod objavljivanja rezultata bh. popisa, jedno je sigurno. Već je porazan za mnoge građane ove zemlje, jer su preliminarni podaci pokazali da se broj stanovnika od predratne 1991. godine do danas smanjio za blizu pola miliona“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Izvor: Al Jazeera