Oglasi

Ponuđeno 13.000 dolara za uho Ajlislija

Pisac Akram Ajlisli navodno je uvrijedio naciju romanom Kameni snovi, koji govori o prijateljstvu i nasilju između Azerbejdžanaca i Armena.
Predsjednik Ilham Alijev prošle sedmice piscu Ajilisliju oduzeo sve počastiAP

Provladina stranka u Azerbejdžanu ponudila je novčanu nagradu onome ko odsiječe uho uglednom domaćem piscu Akramu Ajlisliju, koji je “uvrijedio naciju romanom o prijateljstvu i nasilju između Azerbejdžanaca i Armena”.

Azerbejdžan i Armenija nemaju diplomatske odnose od kada su vodili rat za teritoriji Nagorno-Karabah početkom devedesetih godina 20. vijeka, poslije raspada Sovjetskog Saveza. U tom sukobu poginulo je 30.000 ljudi.

Human Rights Watch je osudio prijetnje upućene Ajlisliju, koji je bio uvažavan kao "narodni pisac", dok mu predsjednik države Ilham Alijev prošle sedmice nije oduzeo sve počasti.

Poziv za povlačenje romana

Roman Kameni snovi objavljen je u jednom ruskom magazinu i govori o tome kako su pojedini Azerbejdžanci pokušali zaštititi armenske komšije kada su Armeni napadani i prebijani u Bakuu 1990. godine.

Hafiz Hacijev, lider stranke Muasir musavat (Savremena jednakost), rekao je Reutersu da je pisac uvrijedio čitav azerbejdžanski narod i da je stranka zato ponudila nagradu od skoro 13.000 dolara onome ko Ajlisliju odsiječe uho.

Članovi vladajuće stranke Novi Azerbejdžan pozvali su pisca da povuče roman iz prodaje i da zatraži oprost od nacije.

Ispred autorovog doma u Bakuu održani su protesti.

Izvor: Agencije