Ponovo zajedničke patrole turskih i ruskih snaga u Siriji

Sirija, Turska, Ofanziva
Recep Tayyip Erdogan je zatražio da se snage sirijske vlade na sjeverozapadu te zemlje povuku do linija koje je odredila Turska (EPA)

Turska je ponovno krenula u zajedničke ophodnje s ruskom vojskom u sjeveroistočnoj Siriji nakon dvotjednog prekida, priopćila je Rusija u ponedjeljak kasno navečer, dok ofenziva sirijske vlade u pokrajini Idlib nastavlja zatezati odnose između Moskve i Ankare.

Turska i Rusija od listopada imaju zajedničke ophodnje na sirijskom teritoriju nedaleko od turske granice, prenosi Hina.

Međutim, turske snage nisu se pojavile od 3. veljače, izvijestila je agencija Interfaks, pozivajući se na dužnosnika ruskog Ministarstva obrane.

Turski vojni izvor rekao je 7. veljače da su zajedničke ophodnje Ankare i Moskve odgođene zbog vremenskih uvjeta.

Napetosti zbog Idliba

Taj prekid dogodio se baš u vrijeme napetosti između dviju zemalja u vezi s Idlibom.

Moskva je prošlog tjedna optužila Tursku za nepoštovanje sporazuma koje je postigla s Rusijom o devetogodišnjem sirijskom ratu te za neuspjeh u obuzdavanju pobunjenika u Idlibu, koji, kako je rekla, napadaju sirijske i ruske snage.

Sirijske vladine snage, koje uživaju rusku potporu, pokrenule su ofenzivu na posljednje utočište pobunjenika u Idlibu, nedaleko od turske granice, što je nagnalo na bijeg tisuće civila.

Tursko izaslanstvo boravi u utorak na razgovorima u Moskvi, dok dvije zemlje pokušavaju pomiriti razlike glede Idliba.

Izvor: Agencije