Ponovo u fokusu uprave javnih preduzeća FBiH

U Sarajevu je održana sjednica Vlade entiteta Federacija BiH. Nakon što na prethodne dvije nisu prisustvovali ministri iz Hrvatske demokratske zajednice, ovaj put je zasjedanje održano u punom sastavu.

Ministri iz Stranke demokratske akcije, HDZ-a i Demokratske fronte, većinu odluka usvojili su jednoglasno. Ali, ne i odluke koje se odnose na državna preduzeća.

Nakon sjednice Vlade Federacije, premijer Fadil Novalić, rekao je da se harmonija vratila u Vladu.

“Najbolja odluka koja, da kažem, spada u moj domen, sa čim sam ja najzadovoljniji, jeste odluka svih ministara da dođu na današnju vladu”, kazao je Premijer FBiH, Fadil Novalić.

Zbog neslaganja o razrješenjima i imenovanjima uprava u preduzećima u vlasništvu Federacije, ministri Hrvatske demokratske zajednice dva puta su izostali sa sjednice.

Nametnulo se pitanje opstanka koalicije koju čine tri stranke, ali nakon dogovora stranačkih lidera, poslana je poruka da krize vlasti u Federaciji nema. Tako su firme poput mostarskog Aluminija i Elektroprivrede HZHB ponovo došle na dnevni red.

Razilaženje stavova

“Tu je postignut rezultat 13:4 gdje su predstavnici DF-a bili suzdržani, jer smo upozorili članove Vlade da Vlada ne može smjenjivati nadzorni odbor, jer je to suprotno članu 259 zakona o privrednim društvima”, rekao je Aleksandar Remetić, Ministar trgovine FBiH (DF).

“Danas Vlada nije donijela odluku da smjenjuje, nego je dala prethodnu saglasnost za smjenu ljudi u nadzornom odboru Aluminija i Elektroprivrede, a svu tu proceduru po Zakonu o privrednim društvima provest će Skupštine”, izjavila je Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH (HDZ BIH).

Federalni premijer pojašnjava da je riječ o Aluminiju, Hidrogradnji, Elektroprivredi HZ-HB, Pretisu, Željeznicama Federacije i Rudniku Kreka.

Dalje objašnjava, Vlada nije imenovala, već samo dala saglasnost za imenovanje koja su u nadležnosti Skupština. Osnov su izvještaj Finansijske policije, koji su se i našli na Vladi.

Pred Vladom je, bez sumnje, težak period, posebno uzme li se u obzir da je budžetski priliv za prva četiri mjeseca znatno manji od planiranog, i da ga nekako treba nadoknaditi. A gubitaka je ionako već previše.

Izvor: Al Jazeera