Ponovo suzavac i sukobi na grčko-turskoj granici

Od jutros novi incidenti, bilo je opet suzavca i dimnih bombi, javlja novinar Al Jazeere (AP)

Na grčko-turskoj granici rano u petak ujutro su izbili sukobi, nakon što su grčke snage ispalile suzavac te djelovale iz vodenih topova kako bi zaustavile migrante, dok su turski graničari ispalili velike količine suzavca na grčku stranu granice.

Hiljade migranata i izbjelica pokušava ući u Grčku ove sedmice, nakon što je prije sedam dana Turska, koja je praktično čuvala granice Evrope, odlučila da ne sprečava migrante da pređu u zemlje Evropske unije.

Atina je te sukobe okarakterizirala kao prijetnju po nacionalnu sigurnost, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Novi incidenti

Vijesti od novom suzavcu na granici potvrdio je i novinar Al Jazeere Đorđe Kostić, koji se nalazi na grčkoj strani razgraničenja dvije države.

Hiljade migranata i izbjeglica pokušava ući u Grčku

“Od jutros novi incidenti, bilo je opet suzavca i dimnih bombi. Grčka policija patrolira sa svih strana, ima ih više nego prethodnih dana. Nnovi sukobi dolaze 24 sata nakon mirnog dana na granici”, javlja Kostić i dodaje kako postoji više tvrdnji šta se dešava.

“Jedna od njih je da, nezvanično, turska policija pokušava da vrati migrante i izbeglice po dubini svoje granice. Zašto se to dešava, nije poznato”, rekao je Kostić.

Navodi kako je ovo osmi dan krize te kako je bilo u nekoliko navrata incidenata između grčke policije i izbjeglica.

“Izbeglice su bacali kamenice na grčku stranu, a policija je uzvraćala suzavcima. Onda je i turska policija bacala suzavac”, ispričao je Kostić.

Novinar Al Jazeere podsjeća kako su zvaničnici EU-a bili u utorak na granici Grčke i Turske, gdje su poručili kako će pomoći Grčkoj u odbrani ovog dijela granice EU-a te da ne žele ponavljanje 2015. godine, kada Unija nije imala jasan stav.

Ankara je jučer postavila 1.000 pripadnika specijalnih policijskih snaga na granici s Grčkom

“Frontex [granična policija EU-a] je najavio dosta toga. Došli su na teren u vidu ljudstva, poslali su kamione sa opremom, poput termalnih kamera, dronova, doveli i pse tragače… Zvanična Atina je dobila punu podršku u vezi ove krize, oni si u ponedjeljak rekli da će pojačati čuvanje granice, da neće razmatrati zahteve za azil one kojih uhvate, ali će ih smeštati u prihvatne centre. Treća odluka je da će sve koje budu uhapsili tokom ilegalnog prelaska vraćati nazad u Tursku”, navodi Kostić i dodaje kako je to moguće na kopnu, ali ne i na moru.

EU: Nećemo dopustiti ucjene iz Turske

Situacija na grčkim granicama postala je ozbiljna kada je Turska pustila oko 130.000 izbjeglica i migranata, koji su se zaputili ka Evropi starom balkanskom rutom, koja je dobrim dijelom zatvorena nakon migrantske krize 2015. godine.

Ankara je u četvrtak postavila 1.000 pripadnika specijalnih policijskih snaga na granici s Grčkom, kako bi zaustavila povratak migranata na svoju teritoriju.

Uoči vanrednog sastnka u Zagrebu, ministri vanjskih poslova podržali su Grčku da poduzima sve nužne mjere za zaštitu vanjskih granica Unije te istakli kako će razmotriti inicijativu za stvaranje sigurne zone na sjeveru Sirije, prenosi Hina.

Pozdravili su primirje koje su u četvrtak postigli Rusija i Turska, kao prvi korak prema deeskalaciji nasilja.

Na vanrednom sastanku u Zagrebu ministri dogovaraju zajednički odgovor na krizu koja je zaprijetila novim migrantskim valom prema Europi.

Izvor: Al jazeera i agencije