Oglasi

Ponovo oskrnavljen spomenik Karlu Marxu u Londonu

Ranije je spomenik, koji je uvršten na britansku listu spomenika od posebnog historijskog značaja, oštećen maljem.
ASpomenik je i ranije bio oskrnavljen bojom, a 1970. godine neko ga je pokušao uništiti bombomReuters

Spomenik Karlu Marxu na groblju u sjevernom Londonu, na kojem je sahranjen politički filozof iz 19. stoljeća, ponovo je oskrnavljen, po drugi put u dvije sedmice - ovaj put korištenjem crvene boje, prenose agencije.

U ovom je mjesecu spomenik na groblju Highgate, koji je uvršten na britansku listu spomenika od posebnog historijskog značaja, oštećen maljem.

Fotografije postavljene na Twitteru pokazuju mramorni spomenik išaran političkim parolama, poput "doktrina mržnje" i "arhitekta genocida".

Spomen-ploča na spomeniku koja nosi epitaf Marxu, njegovoj supruzi i njihovom unuku, a koja je bila predmet ranijeg napada maljem, također je prekrivena crvenom bojom.

Raniji incidenti

Njemački revolucionarni socijalist, autor djela Kapital i koautor Komunističkog manifesta, živio je u Londonu od 1849. do smrti 1883. godine.

Spomenik je i ranije bio oskrnavljen bojom, a 1970. godine neko ga je pokušao uništiti bombom.

Subotnji incident posljednji je u nizu napada na spomenike od historijskog značaja u Londonu.

Boja je bačena na kip ratnog premijera Winstona Churchilla prošlog mjeseca i na skulpturu posvećenu Komandi bombardera Kraljevske avijacije u Green parku, prenosi agencija Reuters.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.