Ponovo odbijen zahtev branilaca za hospitalizaciju Mladića

Bivši general vojske bosanskih Srba Ratko Mladić nalazi se u pritvoru u Scheveningen od hapšenja 2011. godine. (EPA)

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu ponovo je danas odbilo zahtjev za hospitalizaciju nekadašnjeg komadanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji su podneli njegovi advokati.

Ova odluka je donijeta većinom glasova petočlanog vijeća, sa suprotnim mišljenjem sudinice Prisce Matimba Nyambe, koja predsjedava vijećem, saopšteno je danas iz Haga, prenio je Tanjug.

U odluci se podsjeća da je u posljednje vrijeme Žalbeno vijeće već odbilo nekoliko zahtjeva odbrane za hospitalizaciju Mladića, pa je apelovalo na branioce da se uzdrže od podnošenja istih zahtjeva.

“Uzimajući u obzir zahtjev za preispitivanje ranije odbijajuće odluke, kojim se ponovo zahtjeva od Žalbenog vijeća da interveniše u stvarima strogo povezanim sa upravljanjem Mladićevom medicinskom njegom, Žalbeno vijeće smatra da je zahtjev neozbiljan i predstavlja zloupotrebu postupka”, navodi se pored ostalog u odluci.

Prva presuda za genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata

Bivši general vojske bosanskih Srba nalazi se u pritvoru u Scheveningen od hapšenja 2011. godine. Prvostepeno je osuđen za genocid nad više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječa u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i za druge ratne zločine u BiH.

Genocid nad bosanskim muslimanima prvi je genocid na tlu Evrope nakon Drugog svjetskgo rata. Odgovornim je proglašeno vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske, entiteta unutar Bosne i Hercegovine.

Prošle sedmice pred Žalbenim mehaniznom održana je rasprava o žalbi na prvostepenu presudu, prema kojoj je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Tom prilikom jedan od njegovih branilaca Dragan Ivetić je više puta upozorio vijeće da Mladić zbog narušenog zdravlja nije procesno sposoban da prati suđenje, pa je tražio da se obavi veštačenje njegove procesne sposobnosti i zakaže nova rasprava.

Izvor: Agencije