Oglasi

Ponovo neredi i privođenja 'žutih prsluka'

Policija je privela 15 osoba i zaplijenila oružje uključujući bejzbolske palice i pištolje za uzbunu.
Prvi protesti održani su 17. novembra 2018, a razlog je bio najavljeno poskupljenje gorivaReuters

Stotine „žutih prsluka“ i u subotu je izašlo na ulice širom Francuske, petnaestu sedmicu zaredom, iskazujući nezadovoljstvo politikom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Građani su se okupili ispred Trijumfalne kapije u Parizu kako bi protestovali protiv vladinih politika za koje smatraju da favoriziraju bogate.

Pet različitih demonstracija održano je u Parizu. Ranije su upućeni apeli da protesti proteknu mirno, a jedan od njih je organizovan s ciljem suprotstavljanja antisemitizmu.

Nekoliko stotina „žutih prsluka“ iskoristilo je sunčano vrijeme kako bi se okupili kod dvorca „Chambord“ u centralnoj Francuskoj, a aktivisti su blokirali pristup platformi Amazon u jugozapadnom gradu Toulouseu.

Sukob u Clermont-Ferrandu

Lokalne vlasti u francuskom gradu Clermont-Ferrand pozvale su stanovnike da izbjegavaju dolazak u grad, gdje se 2.500 „žutih prsluka“ sukobilo s policijskim snagama.

Policija je privela 15 osoba i zaplijenila oružje uključujući bejzbolske palice i pištolje za uzbunu.

Prvi protesti održani su 17. novembra 2018, a razlog je bio najavljeno poskupljenje goriva. Međutim, protesti su prerasli u opće nezadovoljstvo politikom francuskog predsjednika Macrona.

Na protestima je do sada smrtno stradalo 11 osoba, a 8.400 ljudi je privedeno. Zatvorska kazna određena je za 1.796 osoba.

Tokom protesta dolazilo je i do nereda u kojima su demonstranti demolirali objekte, pljačkali prodavnice, palili vozila i kante sa smećem, a policija je nerijetko bila primorana koristiti silu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.