Ponovno protesti u Rumuniji zbog reforme pravosuđa

Drugi put ove godine građani Rumunije protestuju protiv mjera Vlade koje, tvrde, otežavaju borbu protiv korupcije (EPA)

Stotine građana Rumunije ponovo su protestovale u Bukureštu protiv predviđenih reformi pravosudnog sistema, za koje kritičari kažu da će otežati kažnjavanje korupcije na visokom nivou. 

Predlog reformi, koje su kritikovale i Evropska komisija, strane diplomate, ali i stotine sudija u Rumuniji, predviđa da se predsedniku ukine jedna od glavnih funkcija, a to je imenovanje glavnog tužioca i šefa agencije za borbu protiv korupcije.

Učesnici protesta su ispred zgrade Vlade Rumunije nosili nacionalne zastave i vikali “Ostavka” i “Pravda, a ne korupcija”, prenosi AP.

Vlast najavljuje kontraproteste

U međuvremenu, portparol vladajuće Socijaldemokratske stranke (SDS) Kodrin Stefanesku rekao je da će ta stranka organizovati kontraproteste u prestonici i drugim gradovima protiv, kako je rekao “paralelne države”.

To je fraza koju je nedavno skovala vladajuća partija, a odnosi se na pravosudni sistem i predsednika države Klausa Johanisa, koga smatraju saveznikom opozicije.

Kako podseća AP, pojedini članovi vlade i čelnik socijaldemokrata Liviu Dragnea su pod istragom zbog korupcije.

Oni, međutim, tvrde da su optužnice politički motivisane.   

Repriza protesta protiv korupcije

Ovo je već drugi put ove godine da građani Rumunije izlaze na ulice u znak protesta protiv mera Vlade koje, kako tvrde, otežavaju borbu protiv korupcije.

Početkom godine Vlada socijaldemokrata, mimo parlamenta, hitnom uredbom dekriminalizovala je više dela i zloupotrebu vlasti.

Uredba je predviđala da neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je načinjena šteta veća od 44.000 evra.

Nakon masovnih protesta građana, koje je podržao i predsednik Rumunije, Vlada je početkom februara povukla uredbu.

Izvor: Agencije