‘Ponoćni putnik’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Ponoćni putnik uzbudljiva je istinita priča porodice u bijegu. Njihov jedinstveni pristup i umjetnička vizija intiman su prikaz blisko povezane porodice i mnoštva njihovih saputnika.

Nakon emitiranja dokumentarnog filma Mir Hassana Fazilija 2015. na afganistanskoj državnoj televiziji talibani su ubili glavnog junaka i raspisali potjernicu za Fazilijem.

Pogledavši suprugu i kćerke, Hassan je znao da moraju napustiti domovinu.

Tokom višegodišnje potrage za sigurnošću porodica shvata da kontrolu nad situacijom može uspostaviti samo oslonivši se na kameru na mobitelu.

Hassan i njegova supruga Fatima filmski su radnici, koji svoje kćerke školuju i ohrabruju da postanu umjetnice.

Porodično snimaju ovaj autobiografski film, na čijem početku traže zaštitu kao izbjeglice, ali bivaju odbijeni.

Film u nastavku prati njihovo putovanje zloglasnom balkanskom krijumčarskom rutom.

Prolaskom kroz niz ponižavajućih okolnosti porodica počinje doživljavati snimanje ovog filma ne samo kao način preživljavanja nego i očuvanja vlastite humanosti.

Biografije filmskih autora

Hassan Fazili, režiser / snimatelj

Hassan Fazili afganistanski je autor pozorišnih predstava, dokumentaraca, kratkih filmova i nekoliko popularnih televizijskih serija.

Godine 2011. Britansko vijeće izabralo ga je da prisustvuje međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Sheffield Doc Fest, koji nudi mogućnosti umrežavanja i obuka za autore dokumentarnih filmova.

Njegovi filmovi Supruga g. Fazilija (Mr. Fazili’s Wife) i Opet život! (Life Again!) pomiču granice na polju prava žena, djece i osoba s invaliditetom u Afganistanu, osvojivši nagrade na brojnim međunarodnim festivalima.

Radio je i kao menadžer za lokacije za film Između svjetova (Between Worlds) autora Fea Aladaga, koji je premijerno prikazan na festivalu Berlinale 2014, i kao snimatelj za film Glas nacije: Moje putovanje kroz Afganistan (Voice of a Nation: My Journey Through Afghanistan), koji je bio u selekciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

Njegov dokumentarac Mir u Afganistanu (Peace in Afghanistan), namijenjen emitiranju na nacionalnoj televiziji, prikazuje talibanskog zapovjednika Mullaha Tur Jana, koji je položio oružje i okrenuo se mirnom građanskom životu.

Emelie Mahdavian, producentica / scenaristica / montažerka

Emelie Mahdavian autorica je filmova s perzijskog govornog područja i Fulbrightova stipendistica.

Više od deset godina bavi se srednjoazijskom umjetnošću.

Njen dokumentarni film Iza zavjese (After the Curtain) premijerno je prikazan u Lincolnovom centru u okviru 44. festivala Dance on Cameras.

Njen eksperimentalni film Nematerijalno tijelo (Intangible body), koji istražuje cenzuru plesa za žene u Iranu, prikazivan je u muzejima i na međunarodnim festivalima.

Studirala je filmsku umjetnost u Londonskoj školi filma, a doktorirala na Univerzitetu Kalifornije u Davisu, gdje predaje filmsku umjetnost i kinematografiju i digitalne medije.

Živi povučenim životom na planinama Idaha, gdje priprema svoj prvi dugometražni igrani film.

Su Kim, producentica

Su Kim je producentica dokumentarnih filmova.

Radi u New York Cityju i bila je učesnica programa “Women at Sundance” 2015.

Trenutno producira One Bullet Afghanistan s režiserkom Carol Dysinger i film Sanson i ja (Sanson and Me) s režiserom Rodrigom Reyesom.

Njeno nedavno filmsko ostvarenje Okrug Hale jutros, večeras (Hale County This Morning, This Evening) s režiserom RaMellom Rossom i producenticom Joslyn Barnes osvojio je specijalnu nagradu žirija za kreativnu viziju na Filmskom festivalu Sundance 2018, nagradu za najbolji dokumentarac na Gotham Awardsu 2018, a 2019. nominiran je za Oscara za najbolji dokumentarni film.

Fatima Hussaini, koproducentica / snimateljica

Fatima Hussaini bila je glumica na afganistanskoj televiziji prije nego što je njena porodica bila prinuđena pobjeći.

Njen kratki film Vrišteća tišina (Screaming Silence) nagrađivan je na međunarodnim festivalima.

Udana je za Hassana Fazilija.

Izvor: Al Jazeera