Oglasi

Poništeno suđenje policajcu za ubistvo Graya

Sudija poništio proces za ubistvo mladog Afroamerikanca jer se porota nije uspjela dogovoriti o presudi.
William Porter optužen je za ubistvo iz nehata, teški napad, nemar i povredu dužnostiAP

Proces američkom policajcu Williamu Porteru zbog ubojstva mladog Afroamerikanca Freddija Graya je poništen jer se porota nije uspjela dogovoriti o presudi.

Sudac Barry Williams, koji je vodio suđenje, poništio  je proces, što se događa rijetko u američkoj kaznenoj proceduri, prenosi Hina.

Velika porota u Baltimoreu podigla je optužnice protiv ukupno šest policajaca povezanih sa smrću mladića od ozljeda u policijskom pritvoru, koja je izazvala nasilne prosvjede u tom gradu.

Pobuna, sukobi i protesti diljem SAD-a

Agent William Porter (26), optužen je za ubojstvo iz nehata, teški napad, nemar i povredu dužnosti u slučaju Graya, koji je preminuo u travnju ove godine. 

Grayeva smrt je izazvala pobunu i sukobe s policijom u Baltimoreu te prosvjede diljem zemlje.

Poništenje procesa je iznenadni preokret koji potvrđuje složenost i osjetljivost slučaja koja ocrtava jaz imeđu crne zajednice i policije u nekim američkim gradovima.

Cijela luka Baltimorea je čekala odluku 12 porotnika - pet muškaraca i sedam žena - koji su u ponedjeljak poslijepodne počeli zasjedati.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.