Poništena smrtna kazna bivšem premijeru Musharrafu

Musharraf živi u egzilu u Dubaju, odakle je videosnimkom iz bolničkog kreveta komentirao presudu (EPA)

Pakistanski sud poništio je smrtnu kaznu dosuđenu u odsustvu bivšem predsjedniku i generalu Pervezu Musharrafu uz obrazloženje da je specijalni sud koji je proveo postupak i izrekao kaznu neustavan, objavio je sudski izvor, prenosi agencija AFP.

“Podnošenje tužbe, uspostava suda, izbor tužioca bili su protivzakoniti. Cijeli sudski postupak poništava se”, izjavio je državni advokat Ishtiaq Khan, koji zastupa Vladu pred Visokim sudom u Lahoreu.

Sud sada može odrediti novo suđenje bivšem šefu države, koji je optužen i za druga krivična djela, između ostalog, i za ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto te istaknutog plemenskog vođe u jugozapadnoj pokrajini Balochistanu, javlja Hina.

Specijalni sud osudio je Musharrafa 17. decembra, u odsutnosti, na smrt “zbog veleizdaje” jer je uveo vanredno stanje u zemlji 2007.

Okrutni izrazi korišteni u presudi, “Bude li pronađen mrtav, njegovo truplo bit će odvučeno do Islamabada i tamo visiti tri dana”, izazvali su oštru polemiku u zemlji i gnjev vojske koja je vladala Pakistanom polovinu historije te zemlje otkad je stekla nezavisnost.

Život u egzilu

Takva presuda “neustavna je, protivna etici i nezakonita”, rekao je glavni državni advokat Anwar Mansoor Khan, koga je imenovala vlada.

Musharraf živi u egzilu u Dubaiju, odakle je videosnimkom iz bolničkog kreveta komentirao presudu. Vrlo slab i govoreći s mukom, rekao je da je sudska presuda protiv njega motivirana “ličnom odmazdom”.

Musharraf je bio centralni akter pakistanske politike otkad je na vlast došao državnim udarom bez prolijevanja krvi u oktobru 1999. U junu 2001. proglasio se predsjednikom i pobijedio 2002. na spornom referendumu.

Suočen s terorizmom, u ime odbrane nacionalnog jedinstva ukinuo je ustav 2007, čemu se usprotivio Vrhovni sud. Svrgnut je godinu poslije.

Smatran je umjerenim muslimanom i bio ključni saveznik Sjedinjenih Američkih Država u “ratu protiv terorizma” nakon napada 11. septembra 2001. Izbjegao je najmanje tri pokušaja ubistva koja je planirala teroristička mreža Al-Kaida u devet godina njegovog mandata.

Izvor: Agencije