Poništen zakon o legalizaciji izraelskih naselja na palestinskoj zemlji

Poništeni zakon je retroaktivno legalizirao oko 4.000 doseljeničkih domova izgrađenih na privatnom zemljištu (AP)

Vrhovni sud Izraela poništio je zakon koji je retroaktivno legalizirao oko 4.000 doseljeničkih domova izgrađenih na privatnom zemljištu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Devetočlano sudsko vijeće glasalo je za poništavanje zakonske mjere iz 2017. godine, na osnovu koje doseljenici mogu ostati na tom zemljištu ukoliko su njihovi domovi izgrađeni bez prethodnog saznanja o palestinskom vlasništvu nad zemljom, ili ukoliko su izgrađeni po državnoj naredbi.

Osam sudija glasalo je protiv, a jedan je bio za zakon, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Grupe za ljudska prava tvrde da je ta mjera legalizirala više od 50 doseljeničkih domova izgrađenih bez odobrenja vlade.

Zakon “na neravnopravan način krši imovinska prava palestinskih mještana, istovremeno dajući preferencijalni status imovinskim interesima izraelskih doseljenika”, navodi utkinja Esther Hayut u pisanom obrazloženju presude sudskog vijeća.

Likud najavio ponovno uvođenje zakona 

Desničarska stranka Likud premijera Benjamina Netanyahua saopćila je da je “žalosno” što je sud morao intervenirati “u bitnom zakonu o doseljeničkim aktivnostima i njihovoj budućnosti” i da će raditi na ponovnom uvođenju takvog zakona.

Novi koalicijski partner Likuda, stranka Plavo i bijelo, saopćila je, međutim, da zakon “u svom formatu proturječi ustavnoj situaciji u Izraelu, a njegovi pravni problemi bili su poznati onog trena kada je usvojen”.

Pod Netanyahuovim čelništvom vlada je obećala proširiti suverenitet nad jevrejskim naseljima i dolinom Jordana na Zapadnoj obali, teritoriji koju je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu u 1967. godine i koju Palestinci žele kao dio svoje buduće države.

Vlada bi trebala početi s raspravama o aneksiji 1. jula, ali je nejasno da li će najveći izraelski saveznik, SAD, dati zeleno svjetlo za nju.

Palestinci su odbacili mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa, na osnovu koga će većina naselja biti ugrađena u “neotuđivu izraelsku teritoriju”.

Izvor: Agencije