Pomračenje nosi problem zbog solarne energije

Ljubitelji astronomije širom Evrope raduju se pomračenju Sunca u petak, no ova pojava mogla bi izazvati probleme državama koje se oslanjaju na solarnu energiju. Jedna od njih je Njemačka koja šest posto struje proizvodi pomoću solarnih ploča.

Evropa danas proizvodi 100 puta više struje pomoću solarnih ploča nego u vrijeme posljednjeg pomračenja 1999. godine. U Njemačkoj su trenutno postavljene na gotovo milion građevina, uglavnom privatnih kuća.

Stručnjak za ekološki čistu energiju Volker Quashning pokazuje crne solarne ploče na zgradi Univerziteta primijenjenih nauka u Berlinu. Proučava moguće posljedice ovogodišnjeg pomračenja i kaže da, za promjenu, oblačno vrijeme ovaj put neće biti problem.

„Najgori mogući scenarij je sunčan dan u cijeloj Njemačkoj. Solarne ćelije bi ujutro počele proizvoditi struju, a zatim bi uslijedilo pomračenje, zbog čega bi proizvodnja struje pala za 11 gigavata. To je kao da 11 velikih konvencionalnih elektrana prestane s radom. Nakon pomračenja proizvodnja bi porasla za 18 gigavata, što je učinak 18 konvencionalnih elektrana. To je ono što se mora izjednačiti“, objašnjava.

Uprava državne elektroprivrede ima rezervni plan. Jedan od njih uključuje energiju vjetra. Drugi – štetni smeđi ugalj iz elektrana poput jedne na istoku Njemačke, javlja iz Berlina novinar Al Jazeere Nick Spicer.

„Pomračenje bi moglo imati posljedice širom Evrope. Proizvodnja solarne energije mogla bi u dva sata pasti za čak 35.000 megawata. To bi bilo kao da se 80 elektrana srednje veličine odjednom nađe izvan pogona, na početku inače sasvim običnog radnog dana“, kazao je.

Test kancelarkinog plana

Potpuno pomračenje Sunca, kad Mjesec bude prolazio između Sunca i Zemlje, bit će vidljivo samo na Farskim otocima i u Svalbardu na Arktiku. Ali svjetlo će biti slabije nego inače širom Evrope i ovo je prvi put da će pomračenje znatno utjecati na sisteme za snabdijevanje strujom.

Ovaj događaj bit će i ispit za plan kancelarke Angele Merkel, prema kojem bi Njemačka, u 15 godina, trebala preći sa nuklearne na većinski obnovljivu energiju. No, stručnjaci i savjetnici Vlade kažu kako će se pomračenje pažljivo posmatrati u svim državama u kojima se postavljaju solarne ploče.

„Vidjeli smo to u Dubaiju, gdje se grade takva postrojenja, vidjeli smo u Sjedinjenim Američkim Država, tačnije Kaliforniji, svuda… Znači, širom svijeta ljudi se moraju pozabaviti upravljanjem sistemima koji se oslanjaju na solarnu energiju, a ovo je, možda, test izdržljivosti za taj sistem“, navodi Patrick Graichen iz Savjetodavne grupe Agora.

Uprave elektroprivreda u Evropi uvjerene su da će sistem biti u mogućnosti izdržati izazov koji donosi pomračenje i da će stručnjaci naučiti vrijedne lekcije o tome kako se nositi sa oblačnim vremenom i masovnim padom proizvodnje u budućnosti, kad solarna energija postane još značajnija.

Izvor: Al Jazeera