Pompeo: Želimo saradnju s Pekingom, a ne hladni rat

Pompeo se prošlog mjeseca trebao sastati sa svojim kineskim kolegom, ali je došlo do zatezanja odnosa (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo prenio je visokim kineskim dužnosnicima zabrinutost zbog militarizacije Južnog kineskog mora i zatvaranja brojnih pripadnika muslimanske zajednice Ujgura u Kini, prenosi AFP.

“SAD želi pojačati suradnju s Pekingom, a ne ‘hladni rat’. I dalje postoje znatne razlike oko nekih tema s Kinom”, rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare u Washingtonu, koju je održao s kineskim kolegom Yangom Jiechijem.

“SAD želi osigurati da Kina djeluje odgovorno i na pošten način u podršci sigurnosti i dobrobiti obje naše zemlje”, dodao je Pompeo.

Jiechi: Ne šaljite brodove i avione prema Kini

Yang Jiechi je rekao da SAD treba prekinuti akcije koje ugrožavaju kineski suverenitet u Južnom kineskom moru, kao i “miješanje u unutarnje stvari Kine” po pitanju ljudskih prava.

“Kineska strana jasno je rekla da SAD treba prestati slati svoje vojne brodove i avione blizu kineskih otoka”, rekao je Yang Jiechi.

Razgovori Pompea i ministra obrane Jamesa Mattis s kineskim kolegama trebali su biti održani u Pekingu prošlog mjeseca, ali su odgođeni kada je Washington najavio nove prodaje oružja Tajvanu.

Potom su se američki i kineski brodovi gotovo sudarili u Južnom kineskom moru.

Izvor: Agencije