Pompeo: Želimo mirno rješenje tenzija sa Iranom

SAD podržava put Bosne i Hercegovine ka evropskim i euroatlantskim integracijama, rekao je Pompeo (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da Sjedinjene Američke Države žele mirno rješenje tenzija sa Iranom, dodajući da je na Teheranu da donese takvu odluku.

“Želimo mirno rešenje sa Islamskom Republikom Iran i nadamo se da je to moguće. Na kraju, na Irancima je da donesu takvu odluku”, rekao je Pompeo novinarima na marginama Generalne skupštine UN u New Yorku, prenosi Tanjug.

Pompeo je dodao da se SAD nada da će dobiti priliku da pregovara sa iranskim zvaničnicima kako bi došli do dobrog rješenja za obje strane, objavio je Reuters.

Ekonomski terorizam

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je u srijedu SAD za “nemilosrdan ekonomski terorizam” i za, kako se izrazio, gusarsko ponašanje u međunarodnim odnosima.

Iran neće pregovarati o nuklearnom pitanju sve dok su na snazi sankcije, poručio je on u govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, prenosi Tanjug.

On je rekao da SAD nije uspio riješiti sukobe u Afganistanu, Iraku i Siriji te da nije u stanju sada učestvovati u smirivanju tenzija i donošenja mira regiji.

Izvor: Agencije