Pompeo zbog Irana iznenada u Briselu

Trump je stigao u Brisel kako bi se sastao s kolegama iz tri članice EU (Reuters)

Američki državni tajnik Mike Pompeo iznenada je u ponedjeljak stigao u Bruxelles kako bi se sastao s kolegama iz triju europskih zemalja, potpisnica nuklearnog sporazuma s Iranom koje žele da se sporazum održi nakon što su se Sjedinjene Američke Države iz njega povukle, prenose agencije.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska su, uz Kinu, Rusiju i SAD, potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom 2015. godine. Američki predsjednik Donald Trump je obznanio prošle godine da se povlači iz toga sporazuma, a Iran je nedavno najavio da se djelomično povlači.

Sugovornicima je Pompeo prenio saznanja o navodnim iranskim prijetnjama.

“Iran je eskalirajuća prijetnja i izgleda da je ovaj posjet stigao u pravom trenutku. Vjerujemo da Iran treba pokušati govoriti umjesto što prijeti. Oni su izabrali loše, jer se fokusiraju na prijetnje”, rekao je Brian Hook, predstavnik State Departmenta.

EU ne želi sukob s Iranom

Trump pokušava izolirati Iran ograničavajući izvoz njegove nafte nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma, a u posljednje vrijeme jača vojnu nazočnost u Zaljevu kako bi pojačao pritisak na Teheran.

Europska unija dijeli neke američke brige s Iranom, između ostaloga, i zbog umiješanosti u sirijski sukob, ali i dalje podržava nuklearni sporazum, ističući da je u to njezinom sigurnosnom interesu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je da je američkom državnom tajniku rekao kako ne želi “da dođe do oružanog sukoba između SAD-a i Irana”.

Britanski šef diplomacije Jeremy Hunt izrazio je zabrinutost zbog mogućeg sukoba i eskalacije.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian prije sastanka s Pompeom zatražio je od Europljana da ostanu jedinstveni u potpori nuklearnom sporazumu.

Izvor: Agencije