Pompeo zaprijetio Iranu većom izolacijom i sankcijama

Najnoviji razvoj iranskog nuklearnog programa vodi ka većoj izolaciji i većim sankcijama, kaže Pompeo (EPA)

Šef diplomatije Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo je zaprijetio Iranu”većom izolacijom i povećanim sankcijama” nakon što je Teheran potvrdio da će Iran početi da obogaćuje urana na nivou višem od dogovorenog i pored protivljenja međunarodne zajednice.

“Najnoviji razvoj iranskog nuklearnog programa vodi ka većoj izolaciji i većim sankcijama. Treba se vratiti staroj politici koja zabranjuje Iranu obogaćivanje urana. Iranski režim, opremljen nuklearnim oružjem postat će još veća prijetnju svijetu”, napisao je Pompeo na Twitteru, prenosi Beta.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Iran na “razboritost”, nakon potvrde te zemlje da počinje obogaćivati uran iznad nivoa dogovorene međunarodnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Poruka Trumpa

“Iran mora biti razborit, jer uran se obogaćuje iz jednoga razloga, a ja vam neću govoriti koji je to razlog. Ali nije dobar”, rekao je američki predsjednik novinarima u Morristownu, u državi New Jersey, prenosi Hina.

Iranske vlasti saopćile su ranije u nedjelju da će početi da obogaćuju uran na nivo koji je zabranjen prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je do 3,67 posto.

Iranske mjere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

Izvor: Agencije