Pompeo zabrinut zbog Huaweija u Evropi

Huawei Technologies planira u Mađarskoj uspostaviti evropski logistički centar (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo će sljedeće sedmice tokom posjete Mađarskoj izraziti zabrinutost zbog sve veće prisutnosti kineske kompanije Huawei Technologies u srednjoj Evropi, potvrdio je viši dužnosnik američke administracije.

“Državni sekretar će se u Mađarskoj posebno osvrnuti na ulogu Kine u srednjoj Evropi i izraziti zabrinutost zbog sve većeg prisustva Huaweija u Mađarskoj”, kazao je dužnosnik.

Prema njegovim riječima, “Pompeo će zatražiti od čelnika u regiji da obrate pažnju na upozorenja zemalja azijsko-pacifičkog kruga koje su se zbog pretijesne saradnje s Kinom našle u teškom položaju”.

Huawei Technologies planira u Mađarskoj uspostaviti evropski logistički centar kako bi se ove godine povećali proizvodni kapaciteti u srednjoj Evropi, prenosi Hina.

Poziv da izbjegavaju Huawei

Sjedinjene Američke Države nastoje uvjeriti ostale vlade da izbjegavaju Huawei koji se nalazi pod prismotrom evropskih obavještajnih agencija zbog navodnih veza s kineskom vladom i mogućnošću da da bi se njihova oprema mogla koristiti za špijunažu.

Američki dužnosnik je također kazao da je SAD zabrinut zbog utjecaja Huaweija u malim državama srednje i istočne Evrope jer u njima ima dosta korupcije te je vrlo lako prodrijeti u državne sisteme.

Pompeo će osim Mađarske posjetiti i Slovačku, a s čelnicima obje zemlje će također razgovarati o jačanju odbrambene saradnje i sigurnosti.

Izvor: Agencije