Pompeo vjeruje da Sjeverna Koreja razumije želje SAD-a

Mediji navode da Pjongjang unapređuje svoje postrojenje za nuklearno istraživanje, uprkos obećanju na samitu (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo vjeruje da Sjeverna Koreja razumije koliko SAD želi potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka, dok dvije zemlje pregovaraju o tom pitanju nakon nedavnog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

“Mi smo prilično nedvosmisleni u našim razgovorima o tome na što mislimo kada kažemo potpuna denuklearizacija”, rekao je on na saslušanju u Senatu.

Pompeo je kazao da će voditi pregovore s Pjongjangom i da je optimističan da će SAD dobiti natrag posmrtne ostatke američkih vojnika iz Korejskog rata “u ne tako dalekoj budućnosti”.

Sjever radi i na infrastrukturi

Stranica 38 North, koja prati događaje u Sjevernoj Koreji, objavila je u srijedu da Pjongjang unapređuje svoje postrojenje za nuklearno istraživanje, uprkos obećanju o denuklearizaciji Korejskog poluotoka koje je dao na samitu u Singapuru.

Nedavne satelitske slike pokazuju ne samo da se radovi u Yongbyonu, najvećem sjevernokorejskom nuklearnom postrojenju, nastavljaju, nego da Sjever tamo radi i na infrastrukturi.

“Neslužbene satelitske slike od 21. juna pokazuju da se radovi na unapređenju infrastrukture u Centru za naučno istraživanje Yongbyon nastavljaju ubrzanim ritmom”, piše stranica 38 North.

Pompeo se osvrnuo i na upravo najavljeni samit Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kazavši da Trump vjeruje da bi Rusija trebala biti uključena u razgovore o globalnim vanjskopolitičkim pitanjima.

‘Trump treba govoriti za sebe’

Kazao je uz to da će Trump na sastanku s Putinom naglasiti da je rusko miješanje u američke izbore neprihvatljivo.

Odgovarajući na pitanje bi li Rusija trebala biti dio G7, Pompeo je rekao da bi Trump trebao govoriti za sebe.

“Predsjednik duboko vjeruje da se ne može izbjeći da Rusija bude dio tih važnih geostrateških razgovora”, kazao je.

Izvor: Agencije