Pompeo: Uskoro odluka o američkim sankcijama Turskoj

Mike Pompeo se u Ankari sastao i s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom (Reuters)

Američki državni sekretar Mike Pompeo u srijedu je kazao da uskoro očekuje odluku o američkim sankcijama Turskoj, dodavši da su neke bile direktno povezane s hapšenjem i pritvorom američkog pastora koji je prošle sedmice pušten na slobodu.

“Uskoro ćemo o tome donijeti odluk”“, kazao je Pompeo nakon posjete Ankari.

“Logično je da sada ukinemo sankcije povezane s tim slučajem, ali još nije donesena konačna odluka i moram o tome razgovarati s predsjednikom [SAD-a Donaldom Trumpom]”, dodao je američki šef diplomatije.

Pompeo se u Ankari ranije u srijedu sastao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, nekoliko dana nakon oslobađanja pastora Andrewa Brunsona.

Žestok diplomatski spor

U razgovoru dvije strane bilo je riječi i o ostalim osobama koje se nalaze u turskom pritvoru, uključujući i američko-turskog naučnika koji je radio za Nacionalnu upravu za aeronautiku u svemiru.

Brunson je bio u centru žestokog diplomatskog spora između Ankare i Washingtona.

Sud u Izmiru mu je prije nekolilko dana izrekao zatvorsku kaznu od tri godine i 1,5 mjeseci, ali i odredio da više neće biti u zatvoru, pošto je u pritvoru bio od oktobra 2016. godine.

Izvor: Agencije