Pompeo umanjuje važnost nove sjevernokorejske rakete

Sjeverna Koreja predstavila je najveću interkontinentalnu raketu u subotu (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo je umanjio važnost prijetnje velikog interkontinentalnog balističkog projektila koji je Sjeverna Koreja predstavila javnosti u subotu, povodom velikog vojnog mimohoda.

“Treba znati da je najvažnija stvar za zemlju koja radi na raketnom programu da ispita te rakete kako bi bila sigurna da će funkcionirati”, rekao je on novinarima u Washingtonu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Sjevernokorejci nisu lani proveli nijedno ispitivanje interkontinentalnih balističkih projektila. A to vrijedi i za pretprošlu godinu”, istaknuo je Pompeo.

Iskoristio je priliku da povuče paralelu s Kinom, glavnim strateškim protivnikom Sjedinjenih Američkih Država, koja je “lani ispitala više raketa nego sve ostale zemlje svijeta”.

Trumpom zadovoljan ‘slogom’ s Kimom

Dužnosnik američkog State Departmenta ocijenio je u nedjelju da je “žalosno da Sjeverna Koreja i dalje daje prioritet svom zabranjenom programu nuklearnih i balističkih raketa”.

Stručnjaci su ocijenili da su te rakete otvorena prijetnja američkom sistemu proturaketne odbrane, ali i izazov američkom predsjedniku.

Donald Trump je počeo proces popuštanja s Pjongjangom, koji privlači pažnju svjetske javnosti, u okviru kojeg se tri puta sastao sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom.

Uoči njihovog prvog historijskog sastanka na vrhu u junu 2018. godine Pompeo je isticao da je za SAD prihvatljiva jedino “potpuna, konačna i provjerljiva denuklearizacija” Sjeverne Koreje.

Pregovori, koji su trenutno u zastoju, nisu omogućili nikakav pomak u nuklearnom razoružanju.

Čini se da je američki predsjednik, koji se za dvadesetak dana natječe za drugi mandat, zadovoljan “slogom” s Kimom i prešutnim prekidom ispaljivanja interkontinentalnih raketa i nuklearnih pokusa.

Esper: Sjevernokorejski raketni programi su globalna prijetnja

Američki ministar dobrane Mark Esper rekao je u srijedu da su nuklearni i raketni programi Sjeverne Koreje globalna prijetnja, nakon što je Pjongjang otkrio dosad nepoznate interkontinentalne balističke rakete na vojnoj paradi, piše Reuters, prenosi Hina.

Pojava nove interkontinentalne balističke rakete (ICBM) na sjevernokorejskoj vojnoj paradi tokom vikenda zaokupila je mnoge zapadne analitičare.

Međutim, zvaničnike u Južnoj Koreji mnogo više zabrinjava prikaz novih raketnih sistema s više lansirnih sistema (MLRS) i brzih, upravljivih raketa kratkog dometa koje bi bile idealne za napad na ciljeve na jugu.

Govoreći prije početka sastanka s južnokorejskim ministrom obrane Suh Wookom u Pentagonu, Esper je rekao: “Slažemo se da sjevernokorejski nuklearni i balistički raketni programi i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti i stabilnosti regije i svijeta” te dodao da “Sjedinjene Američke Države ostaju predane sigurnosti Republike Koreje”.

U Južnoj Koreji 28.500 američkih vojnika

Istaknuo je međutim da Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države moraju pronaći pravedniji način podjele odbrambenih troškova kako “ne bi nejednako padali na teret američkih poreznih obveznika”.

Američki predsjednik Donald Trump, više je puta rekao da bi Seul trebao platiti veći dio troškova američkih vojnih snaga raspoređenih na jugu.

U Južnoj Koreji raspoređeno je oko 28.500 američkih vojnika u svrhu odvraćanja Pjongjanga, koji su istodovremeno i poruka Kini o utjecaju i mogućnostima SAD-a u Aziji.

Izvor: Agencije