Pompeo u Zaljevu razgovara o odgovoru na napade

Kako je objavio State Department, Popmeo će prvo boraviti u Džedi, a zatim u Abu Dabiju (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo treba ovih dana otputovati u Saudijsku Arabiju gdje će razgovarati o „odgovoru“ Sjedinjenih Američkih Država na napade na saudijska naftna postrojenja, rekao je američki potpredsjednik Mike Pence, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Kako je objavio State Department, prvo će u srijedu boraviti u Džedi gdje će se sastati sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, prvim čovjekom monarhije i „koordinirati napore na suzbijanju iranske agresije u regiji“.

Zatim će u četvrtak posjetiti Abu Dabi gdje će razgovarati s prijestolonasljednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohammedom bin Zajedom, dodaje američka diplomatija u saopćenju.

Američka administracija je otvoreno optužila Iran za napade koji su pogodili proizvodnju najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte, premda je predsjednik SAD-a Donald Trump do sada bio najoprezniji u optuživanju.

Odbrana interesa

On je u ponedjeljak rekao kako još nije potpuno siguran u to, te kako se želi s Rijadom dogovoriti o eventualnom odgovoru.

„Obećavam vam da smo spremni“ istakao je Pence u govoru u konzervativnoj fondaciji Heritage u Washingtonu. „Spremni smo uzvratiti i braniti interese naše i naših saveznika u regiji“, dodao je.

Nastavio je kako se „čini“ da Iran „stoji iza tih napada“, preuzimajući oprezan izričaj Donalda Trumpa.

„Naše obavještajne službe u ovom času analiziraju dokaze“, rekao je Pence, dodajući kako će američki predsjednik „ovih dana“ odlučiti o tome što će poduzeti.

„Ako je Iran izveo najnoviji napad kako bi prisilio predsjednika Trumpa da popusti, njegova je strategija osuđena na neuspjeh. SAD će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi odbranio našu državu, naše vojnike i naše saveznike u Zaljevu“, zaključio je on.

Izvor: Agencije