Pompeo u Podgorici: Crna Gora dijeli prioritete SAD-a

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je danas u Podgorici kako Crna Gora, ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, već dijeli američke prioritete i čitavom spektru vanjsko-političkih pitanja, prenosi agencija Beta.

Tokom posjete koju je nazvao historijskom, Pompeo je rekao: „Svjedoci smo liderstva Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. vijeka“.

„Zahvaljujući našoj saradnji u oblasti cyber sigurnosti s Crnom Gorom, uspjeli smo razviti zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijeta“, rekao je državni sekretar.

On je rekao kako su američke diplomate u Crnoj Gori „fokusirane na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te slobodu medija“.

„Oni će vam pomoći da dođete do rezultata. Ranije ove godine upoznao sam Oliveru Lakić, novinarku koja je ranjena u nogu zbog izvještavanja o švercu cigareta. Takvi napadi na novinare su napadi na demokratiju i zajedničke principe NATO saveza. Počinitelji napada morat će odgovarati“, kazao je Pompeo.

Strateški značaj

Premijer Crne Gore Duško Marković je kazao kako je posjeta američkog državnog sekretara Pompea historijska i dodao kako je od strateškog značaja da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija budu prisutne na Balkanu.

„Ova posjeta je i više od toga – znak je posvećenosti SAD-a našoj regiji, njenom prosperitetu, stabilnosti i sigurnosti“, istakao je Marković na zajedničkoj konferenciji za medije sa Pompeom u podgoričkoj Vili Gorica, prenosi Beta.

On je rekao kako će Crna Gora nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije i zaštite medija.

„Dobili smo uvjeravanje da će SAD nastaviti pružati pomoć našim institucijama. Posebno je važno što podržavaju evropske i euroatlantske integracije regije. Od strateškog je značaja da SAD i EU budu prisutne na Zapadnom Balkanu“, istakao je Marković.

Skoplje naredna stanica

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, doputovao je u petak u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori, a sljedeća stanica njegove evropske turneje je Sjeverna Makedonija.

“Dobrodošlica za saveznika i prijatelja”, navodi se na zvaničnom Twitter nalogu crnogorske Vlade, prenosi Tanjug.

Američkog zvaničnika na Aerodromu Podgorica dočekao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

“Zvanična posjeta državnog sekretara je, nakon posjete potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea Crnoj Gori avgusta 2017. godine, još jedna potvrda odličnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva”, poručuju iz crnogorske Vlade.

Prema pisanju medija uoči ove posjete, Pompeo će tokom razgovora s crnogorskim i makedonskim zvaničnicima naglasiti podršku Washingtona njihovim euroatlantskim integracijama, ali i rješavanju preostalih problema na Zapadnom Balkanu, uključujući i normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Zvaničnik State Departmenta je najavio, kada je krajem septembra saopćen datum posjete, kako će tokom Pompeovog boravka u regiji biti riječi i o ruskim naporima da izaziva podjele, podsjetivši na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, nastojanjima da se podrije Prespanski dogovor o promjeni imena Makedonije, kao i sabotiranju eurointegracija te države i ostalih država u regiji.

Izvor: Agencije