Pompeo u Izraelu: Došao sam promovirati Trumpovu viziju mira

Mike Pompeo, Benjamin Netanyahu
Pompeo je poručio svom domaćinu da je 'sjajan partner' (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo doputovao je u srijedu u Izrael u svoj prvi posjet inozemstvu od ožujka, prenosi agencija Hina.

Pompeo je tom prilikom ponovio američku predanost bliskoistočnom mirovnom planu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Uoči razgovora sa svojim domaćinom, Benjaminom Netanyahuom, koji će ponovno preuzeti dužnost izraelskog premijera, Pompeo je kazao da je došao u Izrael kako bi promicao Trumpovu “viziju mira”.

Govoreći o mirovnom planu koji je Trumpova administracija predstavila u siječnju, Pompeo je kazao da “ima još mnogo posla koji treba napraviti”.

“Moramo napraviti napredak u pregovorima”, rekao je on, kako prenosi Hina.

Također je pohvalio Izrael zbog dijeljenja informacija tijekom epidemije korona virusa te istodobno kritizirao Kinu zbog, kako je rekao, nedostatne transparentnosti.

Pohvala Izraelu, kritika Kini

Poručio je Netanyahuu da je “sjajan partner”, prenosi Hina pozivajući se na agenciju Reuters. 

“Vi dijelite informacije, za razliku od nekih drugih zemalja koje ih pokušavaju zamagliti i sakriti”, rekao je, aludirajući na Kinu, koju nije izrijekom spomenuo.

Također nije spomenuo primjere izraelskog dijeljenja informacija sa SAD-om o borbi protiv korona virusa.

Izraelska televizija javila je da će Pompeo u razgovorima s izraelskim dužnosnicima pozvati Izrael da ograniči veze s Kinom.

Jednodnevni posjet događa se dan uoči prisezanja nove izraelske vlade, čime će završiti politički zastoj koji je paralizirao izraelsku politiku više od jedne godine i tijekom kojega su Izraelci tri puta izlazili na birališta.

Prema sporazumu između dosadašnjeg premijera Netanyahua, čelnika desničarske stranke Likud, i njegovog rivala Bennyja Gantza iz centrističke koalicije Plavo i bijelo, Netanyahu će biti premijer sljedećih 18 mjeseci, a u listopadu 2021. tu će dužnost preuzeti Gantz.

Pompeo je ranije najavio da će tijekom posjeta Izraelu razgovarati o tome kako da se najbolje primijeni Trumpov bliskoistočni plan, uključujući aneksiju dijelova Zapadne obale.

‘Na Izraelu odluka o aneksiji’

U intervjuu za izraelski dnevnik Israel Hayom odbio je potvrditi ili poreći izvještaje da će Bijela kuća zatražiti da Izrael odgodi aneksiju.

Na pitanje o cilju svojeg posjeta Pompeo nije odgovorio izravno, ali je ponovio da je na Izraelu odluka o uspostavljanju suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale.

“Rekao sam ranije da je to odluka koju će Izraelci donijeti. Želim doznati kako o tome razmišlja novo rukovodstvo, nova vlada koja će uskoro biti formirana”, kazao je državni tajnik SAD-a.

Nije izravno odgovorio je li još na snazi “zeleno svjetlo” SAD-a Izraelu za uspostavljanje suvereniteta nad dijelovima okupirane Zapadne obale.

Palestinci bojkotiraju Trumpovu administraciju zbog njezinih, kako smatraju, proizraelskih stajališta, navodi agencija dpa.

Oni Zapadnu obalu smatraju jezgrom svoje buduće države, a izraelska aneksija izazvala bi široku međunarodnu osudu.

Izvor: Agencije