Pompeo: Tursko testiranje S-400 je zabrinjavajuće

Odnosi Turske i SAD-a su zahladili nakon što je Ankara kupila od Rusije sistem S-400 (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo zabrinjavajućim smatra to što Turska testira sistem protivzračne odbrane S-400 koji je kupila od Rusije, ali je dodao da su u toku razgovori Washingtona i Ankare kako bi to pitanje bilo riješeno.

Pompeo je istakao da su Sjedinjene Američke Države jasno stavile do znanja Turskoj da Washington želi da se Ankara suzdrži od korištenja sistema S-400, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Da, to je zabrinjavajuće”, rekao je Pompeo na pitanje da prokomentira izvještaje da su turski borbeni avioni F-16 u ponedjeljak letjeli iznad Ankare, kako bi testirali ruski odbrambeni sistem.

Zahlađenje odnosa

Odnosi Turske i SAD-a su zahladili nakon što je Ankara kupila od Rusije sistem S-400.

SAD je zbog toga obustavio prodaju borbenih aviona F-35 Ankari, a Washington je upozorio Tursku i na moguće sankcije, navodeći da ruske rakete nisu kompatibilne sa odbrambenim sistemom NATO-a.

Visoki zvaničnik State Departmenta rekao je prošle sedmice da Turska treba da se “otarasi” S-400, kako bi popravila stvari.

Ranije ovog mjeseca predsjednici SAD-s i Turske, Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan usaglasili su se da od nadležnih ministara i savjetnika za nacionalnu sigurnost zatraže da rade na rješavanju pitanja sistema S-400.

Izvor: Agencije