Oglasi

Pompeo: Trump želi poboljšanje odnosa s Rusijom

Vrijeme je da Rusija i SAD počnu na nov i konstruktivan način raditi zajedno, rekao je Lavrov tokom razgovora s Pompeom.
Pompeo i Lavrov će, nakon susreta u Sočiju, o detaljima razgovora obavijestiti i PutinaEPA

Američki predsjednik Donald Trump posvećen je poboljšanju odnosa s Rusijom, potvrdio je američki državni tajnik Mike Pompeo u razgovoru s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u Sočiju, prenose agencije.

Pompeo je naveo i da se "dvije države ne moraju usuglasiti oko svega, ali postoji prostor za suradnju, pogotovo na području antiterorizma i borbe protiv širenja nuklearnog oružja".

"Nismo suparnici po svim pitanjima", kazao je Pompeo, prisjećajući se osobnog iskustva iz protuterorističke suradnje s Rusijom koja je "spašavala američke i ruske živote".

Ipak je iskoristio priliku da upozori ruskog kolegu na eventualno miješanje Rusije u naredne predsjedničke izbore u SAD-u, smatrajući takvo što neprihvatljivim.

'SAD ne želi rat s Iranom'

Rekao je i kako SAD želi izbjeći rat s Iranom, iako tenzije između dvije zemlje rastu.

"Vrijeme je da Rusija i SAD počnu na nov i konstruktivan način raditi zajedno", rekao je Lavrov.

Upozorio je američkog kolegu da "nepovjerenje" između nekadašnjih hladnoratovskih suparnika "šteti objema stranama".

"Nepovjerenje koje između nas postoji šteti vašoj i našoj sigurnosti. Moramo ponovo izgraditi povjerenje na svim razinama našeg dijaloga", poručio je šef ruske diplomacije.

Razgovarali i o Venecueli

Dvojica diplomata razgovarali su i o Venezueli, Siriji, Ukrajini, Korejskom poluotoku i iranskom nuklearnom sporazumu.

Prema riječima Lavrova, Rusija, Kina i europske zemlje će održavati kontakte sa SAD-om kako bi situacija oko iranskog nuklearnog programa bila riješena.

"Rusija vjeruje da je moguće postići sporazum sa SAD-om o produljenju dogovora o smanjenju strateškog naoružanja", naglasio je Lavrov.

Kad je u pitanju situaciju u Venezueli, smatra da su prijetnje koje stižu od američke administracije i čelnika opozicije Juana Guaidoa upućene predsjedniku Nicolasu Maduru "u suprotnosti s vrijednostima demokracije".

"Rusija podržava dijalog i smatra da Venezuela sama treba riješiti sva svoja sporna pitanja bez ultimatuma i preduvjeta jer demokracija ne bi trebala biti uspostavljana silom", poručio je Lavrov.

Potvrdio je i da će Moskva, ako dobije službenu ponudu Washingtona o organiziranju sastanka dvaju predsjednika - Vladimira Putina i Donalda Trumpa tokom predstojećeg summita G20 u Osaki, pozitivno na nju odgovoriti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.