Oglasi

Pompeo: Sve ukazuje da je ISIL inspirirao napade na Šri Lanki

Vjeruje se da je napade izvela grupa koja slijedi ideologiju grupe Islamska država Irak i Levant, a koja je možda i direktno povezana s tom organizacijom.
Većina ubijenih u napadima na Uskrs su državljani Šri Lanke, no stradalo je i 38 stranacaAP

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da "sve indicije" ukazuju na to da je nedjeljne samoubilačke bombaške napade na crkve i hotele na Šri Lanki, u kojima je poginulo 359 osoba, inspirirala grupa Islamska država Irak i Levant - ISIL.

"Sve indicije ukazuju na to da je napade u najmanju ruku inspirirao ISIL", rekao je on u razgovoru za TV mrežu CBS.

Izvori bliski američkoj istrazi napada na Šri Lanki kazali su za Reuters da, premda istraga još traje, vjeruju da grupa koja je izvela napade slijedi ideologiju ISIL-a, a možda je i direktno povezana s tom organizacijom.

ISIL preuzeo odgovornost

Američke obavještajne agencije skupljaju informacije o vezama napadača s ISIL-om i pokušavaju utvrditi jesu li preostali pripadnici ISIL-a, koji su pobjegli iz Sirije i Iraka nakon gubitka teritorija u tim zemljama, direktno povezani s napadima na Šri Lanki, rekli su izvori.

ISIL je preuzeo odgovornost za koordinirane bombaške napade, no nije dao dokaz za tu tvrdnju.

Dužnosnici Šri Lanke su za napad optužili dvije lokalne grupe povezane s ISIL-om, National Thawheed Jama'ut - NTJ i Jammiyathul Millathu Ibrahi JMI.

Napadi u nedjelju ujutro ugrozili su relativni mir koji je postojao u većinski budističkoj Šri Lanki od građanskog rata između hinduističkih, etnički tamilskih separatista, završenog prije deset godina.

Šri Lanka ima populaciju od 22 miliona ljudi i kršćansku, muslimansku i hinduističku manjinu.

Ubijeno i 45 djece

Kršćani su do sada u većoj mjeri uspjeli izbjeći međuvjerske konflikte na otoku.

Većina ubijenih u napadima na Uskrs su državljani Šri Lanke, no stradalo je i 38 stranaca.

Među njima su britanski, američki, australski, turski, indijski, kineski, danski, holandski i portugalski državljani.

Ubijeno je i 45 djece.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.