Pompeo se u Skoplju obrušio na ‘kinesko podmićivanje’ i ‘ruske trolove’

Mike Pompeo, Zoran Zaev
Pompeo je rekao da Sjeverna Makedonija treba ići naprijed vođena srcem i dušom građana, a ne serverima i ruskim trolovima na društvenim mrežama (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo tijekom posjeta Sjevernoj Makedoniji izjavio je kako vjeruje da će američki Senat već ove jeseni ratificirati protokol o pristupanju te zemlje NATO-u, prenosi Anadolija.

U obraćanju na konferenciji za medije zajedno s premijerom Zoranom Zaevim izrazio je posebno zadovoljstvo što boravi u toj zemlji povodom 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Makedonije.

Podsjetivši da se vojne jedinice Sjeverne Makedonije bore zajedno s američkim trupama u Afganistanu i Iraku, naglasio je i značaj podrške te zemlje koaliciji u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Ovakvi nam napori daju veliko pouzdanje da će Sjeverna Makedonija postati snažnim partnerom NATO-a. Vjerujem da će američki Senat ratificirati vaš protokol o pristupanju NATO-u već ove jeseni”, rekao je Pompeo.

Dodao je i da je borba protiv korupcije važna za integraciju Sjeverne Makedonije u Europsku uniju i NATO.

Zaev je kazao da je posjet Pompea snažan signal za euroatlantske integracije njegove zemlje.

Zaev: ‘Jedinstveni u regiji’

Podsjetivši da su dosad 22 zemlje već prihvatile protokol o pridruživanju Sjeverne Makedonije NATO-u, kazao je da s golemim optimizmom očekuju da Sjeverna Makedonija u bliskoj budućnosti postane punopravnim članom tog saveza.

Naglasio je da je njegova država jedinstvena zemlja u regiji koja nema “otvorene bilateralne probleme” ni s jednim od susjeda.

“Sporazumi koje smo postigli s Bugarskom i Grčkom bili su važne povijesne odluke i važni koraci za naš strateški cilj članstva u NATO-u i Europskoj uniji”, kazao je Zaev, dodajući da sljedećih dana iz Bruxellesa očekuju dobre vijesti za početak pregovora s EU-om.

“Stabilna regija Balkana u geopolitičkom, sigurnosnom i ekonomskom pogledu u interesu je i Europske unije”, zaključio je Zaev.

Američki državni tajnik kritizirao je u petak i “štetan” utjecaj “ruskih trolova” i “kineskog podmićivanja” tijekom boravka u Sjevernoj Makedoniji u okviru putovanja na Balkan, prenosi agencija Hina.

Zapad je više puta optuživao Rusiju da stoji iza kampanja dezinformiranja na društvenim mrežama, napose u 2018., u vrijeme političke bitke zbog promjene imena te zemlje, čemu se Moskva protivila.

Kad je riječ o Kini, počela je provoditi politiku ulaganja na Balkanu, osobito u izgradnju infrastrukture koja nedostaje toj siromašnoj regiji na vratima Europske unije, navodi hrvatska agencija.

Sjeverna Makedonija mora se “odlučno oduprijeti i obraniti od štetnih utjecaja”, rekao je američki državni tajnik u izjavi novinarima u društvu Zaeva.

Važan centar za proizvodnju ‘lažnih vijesti’

“Vaša zemlja treba ići naprijed vođena srcem i dušom građana Sjeverne Makedonije, a ne poslužiteljima i ruskim trolovima na društvenim mrežama”, rekao je.

Poznato je da je Sjeverna Makedonija i sama bila važno središte za proizvodnju “lažnih vijesti” namijenjenih američkom tržištu tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016., na kojima je pobijedio Donald Trump.

Pompeo je upozorio i na “strategiju masovnog kineskog podmićivanja za ugovore o izgradnji infrastrukture”.

U posljednjih šest godina Kina provodi strategiju masovnih ulaganja u infrastrukturu i na tom je polju sada suparnik Europljanima.

Njihove ugovore prate zajmovi na koje Zapad upozorava zemlje zapadnog Balkana, koje su bez novca, ističući da bi ih mogli gurnuti u dužničko ropstvo.

Pompea je u okviru posjeta Ohridu primio i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Iz Sjeverne Makedonije Pompeo će otputovati u Grčku, a u okviru europske turneje prethodnih je dana boravio u Italiji i Crnoj Gori.

Izvor: Agencije