Pompeo se sa Bliskog istoka vraća ‘praznih ruku’

Glavni diplomata SAD-a izražavao je nadu da će druge zemlje slijediti Emirate i uspostaviti odnose s Izraelom (Reuters)

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo posjetio je u četvrtak Oman, posljednju stanicu svoje bliskoistočne turneje, započete u namjeri da iskoristi povoljan trenutak za normalizaciju odnosa arapskih zemalja s Izraelom, nakon nedavnog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela.

Međutim, iz Omana je krenuo kući očito praznih ruku, jer nijedna od konzervativnih arapskih zemalja koje je posjetio nije voljna slijediti potez Emirata, prenosi Beta.

Pompeo je na Twitteru objavio da se sastao s novim sultanom Omana Haithamom bin Tariqom al-Saidom i da je razgovarao o važnosti izgradnje regionalnog mira, stabilnosti i prosperiteta kroz ujedinjeno Vijeće za saradnju zemalja Zaljeva (GCC).

Zvanična omanska novinska agencija ONA izvijestila je poslije sastanka da su razmotreni “aspekti postojeće bilateralne saradnje između sultanata i SAD-a”, ali nije bilo aluzija na odnose s Izraelom.

Pompeo je prvi visoki zapadni zvaničnik koji se sastao sa sultanom Haithamom, nasljednikom sultana Qaboosa, koji je preminuo u januaru, a Omanom je vladao pet desetljeća.

Bez nade u brzi preokret

Oman već dugo vodi dijalog s Izraelom i pozdravio je nedavnu objavu o normalizaciji odnosa te zemlje s Emiratima, potvrđujući podršku Palestincima.

Glavni diplomata SAD-a izrazio je nadu da će druge zemlje slijediti Emirate, treće arapske države, nakon Egipta i Jordana, koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom.

No, u utorak je prelazna vlada Sudana umanjila nade u brzi preokret, rekavši da nema mandat da preduzme tako značajan korak.

I Bahrein je postupio slično, ocijenivši da sporazum s Izraelom neće bez osnivanja nezavisne palestinske države, prenijeli su izraelski mediji izvještaje agencija.

Državni sekretar SAD-a je u okviru bliskoistočne turneje posjetio Izrael, Sudan, Bahrein, UAE i Oman.

Izvor: Agencije