Pompeo se ne protivi izraelskoj aneksiji na Zapadnoj obali

Mike Pompeo nije želio izraziti američku podršku rješenju dvije države, koju je branila bivša administracija (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo odbio se izjasniti protive li se Sjedinjene Američke Države najavljenoj izraelskoj aneksiji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, što je obećao izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Netanyahu je rekao u subotu da planira anektirati jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ako pobijedi na izborima u utorak i dobije još jedan mandat, prenosi Hina.

Na pitanje demokratskog senatora Chrisa Van Hollena protivi li se administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa “jednostranoj aneksiji cijele Zapadne obale ili njenog dijela”, Pompeo je odbio odgovoriti.

“Vidjet ćete naš prijedlog”, kazao je nekoliko puta, misleći na mirovni plan koji već gotovo dvije godine priprema u velikoj tajnosti mala ekipa ljudi koju je imenovao Trump, a vodi je njegov savjetnik i zet Jared Kushner.

Plan će biti objavljen skoro, rekao je Pompeo.

‘Jedinstvene ideje’

On nije želio izraziti američku podršku ni rješenju dvije države, koju je branila bivša američka administracija.

“Izraelci i Palestinci odlučit će kako to riješiti”, rekao je, dodajući da će im Washington predložiti “različite, jedinstvene ideje”.

Ako bi došlo do aneksije Zapadne obale ili njenog dijela, to će “potkopati svaki napor prema mirovnom rješenju dvije države”, odgovorio je Pompeu senator Van Hollen.

Palestinci žele državu koja bi uključila Zapadnu obalu, istočni Jerusalem i Pojas Gaze.

Gotovo 500.000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, na područjima na kojima, također, živi više od 2,6 miliona Palestinaca.

Jevrejska naselja najspornije su pitanje u naporima da se obnove mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca, koji su zamrli 2014. godine.

Izvor: Agencije