Pompeo: Saudijska Arabija ima pravo da se brani

Pompeo je u Rijadu osudio napade i podržao poziv Saudijske Arabije da međunarodni stručnjaci dođu u zemlju na daljnje istraživanje (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je na Twitteru da Sjedinjene Američke Države podržavaju pravo Saudijske Arabije “na obranu” i da se iransko ponašanje “neće tolerirati”, objavila je Hina pozivajući se na Reuters.

Pompeo je takvu poruku poslao nakon sastanka s prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Osudio je napade i podržao poziv Saudijske Arabije da međunarodni stručnjaci dođu u zemlju na daljnje istraživanje, navela je državna novinska agencija Saudijske Arabije SPA u odvojenom izvješću o sastanku.

Na sastanku je princ Mohammed naglasio da napadi na državnu naftnu kompaniju Saudi Aramco imaju za cilj destabilizaciju sigurnosti regije i štete globalnoj opskrbi energijom i ekonomiji, izvijestio je SPA.

‘To je ratni čin’

Prethodno je, uoči dolaska u Rijad, Pompeo još jednom optužio Iran za napad na naftna postrojenja Saudi Aramca te je prvi put napad nazvao “ratnim činom”, javila je Anadolija.

“Saudijci su napadnuti, napad se dogodio na njihovom teritoriju. To je napad kojim su direktno oni ciljani i koji predstavlja ratni čin”, kazao je američki državni tajnik.

Istaknuo je i kako će se to pitanje naći i na dnevnom redu sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja će se narednog tjedna održati u New Yorku.

Teheran odbacuje optužbe

Saudijsko ministarstvo obrane prethodno je objavilo da je napad na naftno postrojenje Aramca izveden sa sjevera, uz podršku Irana.

Turki al-Maliki, glasnogovornik Ministarstva obrane, izjavio je kako vlasti u Rijadu posjeduju dokaze o umiješanosti Irana u nedavne napade bespilotnim letjelicama na naftna postrojenja Aramca.

“Bespilotne letjelice Delta Wing, iranske proizvodnje, sudjelovale su u napadu na Aramco”, kazao je novinarima al-Maliki.

Naglasio je da je napad “izveden sa sjevera ka jugu i sigurno ga je podržao Iran”, napominjući da je napad izveden s ukupno 25 bespilotnih letjelica i krstarećom raketom.

Odgovornost za napad na dva postrojenja saudijske nacionalne kompanije Aramco preuzeli su jemenski pobunjenici Husi, no SAD tvrdi da iza njih stoji Iran. Takve optužbe odbacio je službeni Teheran.

Izvor: Agencije